in

Preobrat na hrvaškem nepremičninskem trgu: Slovenci prehiteli Nemce

Na Hrvaškem so objavili poročilo dogajanja na njihovem nepremičninskem trgu. Cena povprečnega kvadratnega metra stanovanja je 2.326 evrov, vsako četrto nepremičnino pa kupijo tujci. Med njimi so Slovenci prehiteli Nemce.

Povprečna cena kvadratnega metra je na Hrvaškem 2.326 evrov, v Zagrebu pa skoraj 2.700 evrov.

Zaradi dragih novogradenj in nerealnih cen rabljenih stanovanj se je zmanjšalo število transakcij, zato promet z nepremičninami pada, poroča N1 Zagreb.

Samo v Zagrebu je število transakcij upadlo za 20 odstotkov.

“Imamo vsa večja razhajanja med zahtevanimi in realiziranimi cenami in to je pokazatelj, da so zahtevane cene previsoke. Apeliramo predvsem na lastnike rabljenih stanovanj, da znižajo svoja pričakovanja, saj od začetka letošnjega leta beležimo 25-odstotni upad prometa,” je za HRT dejala lastnica nepremičninske agencije Lana Mihaljinec.

goba

Skoraj vsako četrto nepremičnino na Hrvaškem kupijo tujci.

“Upad prometa velja za celotno Hrvaško. V prvi polovici leta niso bili glavni kupci Nemci, ampak Slovenci. Zdi se nam, da se bo trg še umirjal, krize ne pričakujemo, bodo pa korekcije cen,” je povedal predsednik Združenja za poslovanje z nepremičninami Dubravko Ranilović.

Kupci so se ohladili tudi zaradi višjih stanovanjskih posojil. “Ko primerjamo avgust, lani in zdaj, smo imeli dobrih 20 odstotkov manj zainteresiranih kupcev,” je povedal lastnik nepremičninske agencije Boro Vujović.

Oznake