in

Pri cepljenju napačno označili poživitveni odmerek

V teh dneh je več cepljenih opozorilo na neskladja na evropskem digitalnem potrdilu, in sicer pri delu, ki navaja število prejetih odmerkov po cepljenju proti covidu-19. Na nas sta se obrnili bralki, ki sta najprej prejeli en odmerek cepiva Janssen, nato pa še poživitveni odmerek cepiva Pfizer. Ena ima na covidnem potrdilu število cepljenj zabeleženo kot 2/2, druga pa 3/3. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za N1 pojasnili, da mora na covidnem potrdilu pisati število cepljenj, ki je bilo dejansko izvedeno.

Na uredništvo N1 sta se obrnili bralki, ki sta opozorili na neskladje pri navajanju števila cepljenj proti covidu-19, kar je razvidno na t. i. evropskem covidnem potrdilu. Obe sta za prvi odmerek prejeli vektorsko cepivo Janssen, pri čemer za zaščito pred boleznijo covida-19 zadostuje zgolj en odmerek tega cepiva. Novembra sta se nato cepili še s poživitvenim odmerkom mRNK-a cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Ena bralka se je cepila v zdravstvenem domu, druga pa v nakupovalnem središču, kjer cepljenje izvaja zasebni zavod. Čeprav sta obe prejeli enaki cepivi in bili celo cepljeni na isti dan, nimata enakega zapisa na covidnem potrdilu. Bralka, ki se je cepila v javnem zavodu, ima na svojem covidnem potrdilu v delu, ki navaja število cepljenj, zapisano, da je prejela drugi odmerek – 2/2, bralka, ki se je cepila pri zasebniku v nakupovalnem središču pa, da je prejela tretji odmerek – 3/3.

Šlo je za napako pri vpisu

Za podrobnejša pojasnila, zakaj prihaja do diskrepanc pri navajanju števila prejetih odmerkov, smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki je pristojen za vodenje evidenc o cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji. Kot so nam pojasnili, v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO) število prejetih odmerkov vpisujejo izvajalci cepljenj. “Ker je cepljenje z Janssenom eno-odmerno, se poživitveni odmerek vpiše kot 2/2 in ne kot 3/3, saj je oseba prejela drugi odmerek in ne tretji, ki se vpiše kot poživitveni odmerek za polno cepljene osebe po dvo-odmerni shemi. Na potrdilu mora pisati število cepljenj, ki je bilo dejansko izvedeno. Forma potrdila je enotna na ravni EU,” so na NIJZ pojasnili za N1.

Bralka, ki je torej prejela dva odmerka in ima na covidnem potrdilu navedeno 3/3, ima napačno zapisano število cepljenj. Za pojasnila smo se ravno tako obrnili na zasebnega ponudnika cepljenj, ki je pri cepljenju torej storil napako in označil, da je bralka prejela tretji odmerek, ne pa drugega. Odgovorov do objave članka nismo prejeli. Te objavimo takoj, ko jih dobimo.

V uporabniških navodilih modula vnosa cepljenj sicer piše opozorilo, da je urejanje cepljenja za nazaj omejeno na sedem dni. Kasneje cepljenja ni mogoče več urejati in se zaklenejo v elektronski register cepljenih oseb. Ker očitno prihaja do napak pri vpisovanju prejetega števila odmerkov, velja ob tem še omeniti, da previdnost in pregled covidnega potrdila nista odveč.