in

Profesor po šesturni debati s proticepilci: Bil sem izžet kot limona

Srbski profesor biokemije in molekularne biologije se je spustil v večurno debato s proticepilci, saj je prepričan, da bi morali v času epidemije koronavirusa aktivno pristopati k izobraževanju javnosti.

Profesor biokemije in molekularne biologije dr. Goran Brajušković z beograjske fakultete za biologijo se je pred dnevi udeležil debate v živo na Twitterju, v kateri je sodelovalo več kot dva tisoč ljudi. Šest ur je nagovarjal tudi številne proticepilce, saj je prepričan, da boj proti epidemiji zahteva izobraževanje državljanov. Proticepilska prepričanja so po njegovem mnenju stvar manjšine, vendar pa njihove kontradiktorne izjave vplivajo tudi na tiho večino, ki je zaradi različnih informacij zmedena. Kot pravi, je bil po šestih urah odgovarjanja na proticepilska stališča “izžet kot limona”.

“Govorili so, da sem demagog”

“Govorili so, da sem ’tako imenovani’ profesor, da nimam znanja, da sem demagog. Da so me soočili z dejstvi in vprašanji, na katere nimam odgovorov. Pomagala niso niti vsa moja strokovna pojasnila, ki temeljijo na znanstvenih dognanjih – nadaljevali so s svojo mantro, da virus ni izoliran, da je metoda detekcije neprecizna in da se da rezultate prirejati, da so lažno pozitivni. Ti ljudje operirajo z nepopolnimi informacijami, ki so jih verjetno dobili na družbenih omrežjih, nekaj so brali, a jim v bistvu nič ni jasno. Najbolj jih je jezilo, ko sem uporabljal strokovne izraze,” je Brajušković povedal za srbsko televizijo Nova.

Dejal je, da mu sicer niso neposredno grozili, so pa nanj leteli očitki, da ga očitno plačuje oblast, da ga plačujejo farmacevtska podjetja, da je njegov namen zgolj provokacija.

“Sklicevali so se na ’dejstva’, čeprav gre za znane teorije zarote”

Na vprašanje, kako bi te ljudi lahko odvrnili od proticepilskih prepričanj, profesor odgovarja, da to žal nikakor ni mogoče. “Gre za zelo čvrsta stališča, rigidna in dokončna. Nikogar ne želim žaliti, a v debati so sodelovali ljudje, ki so me spraševali, ali gledam v nebo in vidim bele črte. Sklicevali so se na ’dejstva’, čeprav gre za znane teorije zarote. Čipi in 5G so, kot sem dobil vtis, že zastareli. Zdaj je narativ ta, da je cepivo strup, strupom pa smo izpostavljeni zaradi razprševanja iz zraka. Sklicujejo se na svobodno voljo, na to, da ne želijo, da jim nekdo uniči imunski sistem, prepričani so, da se organizirajo poskusi, v katerih se prostovoljci ’soočajo’ z virusom. Ponosno so pripovedovali, da ne nosijo mask in da je jasno, da te ne služijo ničemur. Neverjetna količina absurdov. Eden od udeležencev je celo ves čas vztrajal, da od mene želi pisno potrdilo z mojim podpisom, da se njegovemu 12-letnemu otroku ne bo nič zgodilo, če se cepi,” je še povedal Brajušković.

Ogorčen je bil ob spoznanju, da je bilo med proticepilci tudi več zdravnikov, ki so pripovedovali, da ljudje zaradi cepljenja umirajo. “Očitno se ne zavedajo ogromne odgovornosti in ravni škode, ki jo s svojim ravnanjem povzročajo javnemu zdravju.”

Tudi Srbija se v zadnjem času sooča z visokim številom okuženih in hospitaliziranih zaradi koronavirusa. V zadnjih 24 urah so po uradnih podatkih potrdili 3219 primerov, 259 bolnikov je priključenih na ventilator. 55 bolnikov s koronavirusom je umrlo. Precepljenih je 44 odstotkov prebivalcev.