in

Prva dražba priljubljenih hišk ob morju bo že čez dober teden dni

Spletna dražba prvih počitniških hišk v naselju Stara Gavza na Cresu, ki so v lasti propadlega gradbenega podjetja Primorje, d. d., bo 24. novembra ob 13. uri. Prijave na licitacijo so mogoče do 23. novembra.

Cres

Dražba prvih počitniških hiš v naselju Stara Gavza v lasti propadlega gradbenega podjetja Primorje, d. d., bo  24. novembra ob 13. uri. Zadnji dan za prijavo na licitacijo je 23. november do 13. ure. Kupci bodo lahko na dražbo pristopili prek portala eBorza, na katerem je že mogoče pogledati fotografije hišk in podrobnosti glede cen.

Pri najcenejših hiškah izhodiščna cena znaša 63.734 evrov, pri najdražji hiški pa je izhodišča cena 90.020 evrov. Prvi dražbi, na kateri bodo dražili pet od 38 hišk, bo sledilo še šest drugih dražb, in sicer vsak teden ob sredah. Zadnja se bo odvila 19. januarja 2022.

Kot nam je sredi oktobra povedal David Gajić iz podjetja Primorje, d. d., se je povpraševanje po nakupu počitniških hiš od poletja povečalo. Takrat naj bi se za 38 hišk po besedah Gajića zanimalo 630 interesentov.

Dražba prestavljena že dvakrat

Dražba počitniških hiš je bila pred tem že dvakrat prestavljena. Spomnimo, da bi morala po pričakovanjih steči že jeseni 2020, a je bila zaradi razmer med epidemijo covida-19 prestavljena. Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je pričakoval, da se bo dražbeni postopek začel letošnjo pomlad, a se tudi to ni zgodilo. Slovenija je bila namreč spomladi še vedno globoko v primežu tretjega vala epidemije, zato so dražbo prestavili. Poleti pa so potekale priprave na spletno dražbo, ki se bo zdaj prvič odvila 24. novembra.

Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, skupaj merijo 1.622 kvadratnih metrov, zgrajene pa so bile med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih. Stečajni upravitelj likvidacijsko vrednost počitniškega naselja ocenjuje na dobre tri milijone evrov, njegova tržna vrednost naj bi bila ocenjena še za en milijon več. Ajdovsko gradbeno podjetje Primorje, d. d., je v stečaju od junija 2012. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih za 700 milijonov terjatev, priznanih in zapadlih jih je bilo nekaj manj kot 300 milijonov.