in

Prva gorska etapa: dan za pobeg ali merjenje moči kapetanov?

Svetovni prvak Remco Evenepoel bržkone na letošnji dirki ne bo niti en dan nosil mavrične majice, saj je na kronometru nastopil v dresu belgijskega prvaka, zdaj pa ima tako majico vodilnega kot majico za najboljšega mladega kolesarja. Vsaj belo majico bo 23-letnik oddal z veliko težavo. Foto: EPA

Že od zmage v uvodnem kronometru Remco Evenepoel na novinarskih konferencah vodilnega kolesarja Dirke po Italiji razlaga, da si želi oddati rožnato majico, a seveda le kakšnemu za skupno zmago nenavarnemu kolesarju.

Letos na elitnih dirkah še brez uspešnega bega

Kapetan ekipe Soudal QuickStep upa, da bo prva razgibana etapa Gira 2023, prinesla uspešen beg in pravo kombinacijo, s čimer bi se lahko vsaj delno razbremenil obveznosti po koncu etap. A kaj ko v letošnji svetovni seriji ni uspel še niti en beg dneva! Na sedmih enotedenskih dirkah in z začetkom Dirke po Italiji se je nabralo 42 običajnih etap, a zmage ubežniki še niso dočakali.

Se bo to spremenilo v 4. etapi Venosa–Lago Laceno? V prvih 30 km so trije nekategorizirani vzponi kot idealna odskočna deska za oblikovanje močnega bega. V preostalih 145 km sledijo trije vzponi 2. kategorije. Najstrmejši je zadnji klanec na Colle Molella (9,6 km s 6,2 %), ki ima v drugem delu 3-km odsek s povprečnim naklonom 9,4 odstotka, kar običajno pomeni teren za obračun med kapetani. Od vrha zadnjega vzpona so do cilja samo še trije kilometri: najprej kratek spust in ravnina do cilja ob jezeru Laceno.