in

Prve tri tekme v Južni Ameriki, a prvenstvo v Španiji, Maroku in na Portugalskem

Na zasedanju sveta Fife so očitno dosegli kompromis, po katerem se prve tri tekme svetovnega prvenstva v nogometu 2030 izvedejo v treh državah Južne Amerike, medtem ko se celotni turnir dejansko odvije na Iberskem polotoku in pod Atlasom.

Urugvaj je leta 1930 gostil prvo svetovno prvenstvo v nogometu, kjer so gostitelji v finalu premagali Argentino. V počastitev stoletnice prvega mundiala so si v Južni Ameriki leta prizadevali za izvedbo novega svetovnega prvenstva, pri čemer so upe polagali v močno skupno kandidaturo, kjer sta se Urugvaju in Argentini pridružila tudi Paragvaj in Čile.

A proti južnoameriški kandidaturi je nastopala močna zveza Španije, Portugalske in Maroka, ki je uživala prikrito podporo pri nekaterih glavnih pokroviteljih Fife. Ob tem so imeli Španci, Portugalci in Maročani močan argument v že zgrajenih modernih stadionih, medtem ko bi morali v Južni Ameriki večino stadionov še zgraditi na novo, saj po razširitvi SP-jev z 32 na 48 udeležencev zahtevajo večje število stadionov in gostiteljskih mest.

Zdaj bodo Urugvaj, Argentina in Paragvaj dobili priložnost, da bodo prvo tekmo SP-ja 2030 odigrali na domačih tleh v Montevideu, Buenos Airesu in Asuncionu, nakar bodo odleteli na pravo prizorišče mundiala 2030, ki bo na Iberskem polotoku v Evropi in pod Atlasom na severu Afrike.

več sledi …