in

Prvi dan akcije pobiranja orožja v Srbiji: prinesli so tudi minomete

Srbski državljani, ki imajo doma neregistrirano orožje, ga lahko od ponedeljka brez vsakršnih posledic predajo policiji. Na pozive se je že prvi dan odzvalo veliko ljudi, saj so policisti prejeli 1.500 kosov neprijavljenega orožja. Med njimi so se poleg večjega števila nabojev in ročnih bomb znašli tudi minometi.

V ponedeljek se je v Srbiji začela akcija predajanja neregistriranega orožja. Vsem, ki ga bodo policiji izročili do 8. junija, ne bodo pretile nikakršne posledice, prav tako jim ne bo treba pojasnjevati izvora orožja.

Protesti v Beogradu

Akcija policije je, kot kaže, dobro sprejeta, saj so na policijskih postajah po Srbiji že prvi dan prejeli zajetno količino orožja in streliva. Kot je notranje ministrstvo sporočilo po Facebooku, so državljani predali 1.500 kosov neregistriranega orožja, 50.000 nabojev in več kot 100 ročnih bomb. Med predanim neregistriranim orožjem pa so bili tudi minometi, je sporočilo ministrstvo.

Zbiranje neprijavljenega orožja sledi tragičnima strelskima pohodoma v beograjski šoli in okolici Mladenova, v katerih je skupaj umrlo 17 ljudi. Takoj po napadih je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal, da bodo v Srbiji zmanjšali količino zakonitega orožja za kar 90 odstotkov in uvedli ostre kazni za vse, ki bodo še vedno posedovali neprijavljeno orožje.

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi. Srbsko nacionalno združenje za orožje medtem navaja podatek, da je v zasebni lasti več kot 900.000 kosov orožja – od pištol do lovskega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Oznake