in

Razkošno nevsakdanje lepotice: 7 orhidej, ki bodo polepšale vaš dom

Kraljice cvetja, kot jih imenujejo oboževalci, imajo veliko podob. Leteča račka, bela čaplja, čebela … Na vse to spominjajo njihovi cvetovi.

Doslej je znanih več kot 25.000 vrst orhidej. Vsaka od njih je po svoje lepa.

Mi pa smo izbrali sedem takih, ki so zaradi oblike svojih cvetov še posebej nenavadne ali pa razkošne. Prepričani smo, da boste v njih našli kakšno, ki bo vašo dnevno sobo, teraso ali kakšen drugi prostor, poživila s svojo podobo in barvami ter ustvarila majhen raj.

orhideja nočni metulj
WIKIPEDIA

Nočni metulj

Ta prekrasna vrsta prihaja iz Azije in če natančneje pogledate njen cvet, vam bo takoj postalo jasno, zakaj je ime dobila po metuljih. Lepotica z vzorcem, ki spominja na metuljeva krila, je med ljubitelji priljubljena tudi zaradi svojega vonja, za katerega pravijo, da je eden najlepših med orhidejami.

opičja glava orhideja
TWITTER

Opičja glava

Obstaja kar nekaj vrst orhidej, ki spominjajo na obraz majhne opice. Običajno so nežnih barv, lahko pa so nadvse pisane, saj poznamo tudi modre, rožnate, vijolične, oranže in zelene. Prihajajo iz Peruja, živijo pa lahko do 18 let.

leteča račka orhideja
WIKIPEDIA

Leteča račka

Ta impresivni cvet modre, vijolične in zelene barve lahko občudujete konec pomladi ali v začetku poletja. Cvetovi so majhni, vendar ne morete spregledati njihove podobnosti z račko. Doma je iz Avstralije, v naših trgovinah pa jo boste težko našli.

čebelja orhideja
WIKIPEDIA

Čebelica

Saj vidite, kajne? Cvet spominja na čebelo, ki je pravkar priletela na obisk, in na kapljico ali dve nektarja. S to obliko cvetov pa orhideje v resnici poskušajo privabiti čim več čebel. Nujno jih namreč potrebujejo, saj se oprašujejo samo z njihovo pomočjo.

orhideja bela čaplja
WIKIPEDIA

Bela čaplja

Ta prekrasna in nežna cvetoča stvaritev je v resnici močno ogrožena in jo bodo morda morali zaščititi. Raste samo v travnatih močvirjih Azije, ki pa zaradi človekovega izsuševanja vedno hitreje izginjajo.

orhideja katleja
WIKIPEDIA

Katleja

Ta vrsta je znana kot kraljica orhidej, za mnoge ljubitelje teh rož prva med kraljicami. Je zelo hvaležna, cvetovi pa lahko zrasejo v celi paleti barv. Večina ljudi ob omembi orhidej pomisli prav na katleje.

epi orhideja
FACEBOOK

Epi orhideja

Originalno se ta vrsta orhideje imenuje Epiderium, kar pomeni “orhideja, ki rase na drevesu”. Zaradi svoje žareče barve in močnega vonja velja za eno najlepših. Medtem, ko mnoge orhideje cvetijo le krajši čas, vas bo Epi s cvetovi razveseljevala celo leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.