in

Ruska centralna banka ponovno zvišala ključno obrestno mero

Ruska centralna banka je ponovno zvišala ključno obrestno mero, in sicer na 13 odstotkov. Kot opozarjajo na banki, inflacijski pritiski na rusko gospodarstvo ostajajo visoki.

Ruska centralna banka je na današnjem zasedanju ključno obrestno mero zvišala z 12 na 13 odstotkov. Gre za tretje zvišanje obrestne mere v zadnjih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Christine Lagarde

“Upravni odbor centralne banke se je odločil zvišati ključno obrestno mero za eno odstotno točko na 13 odstotkov letno. Inflacijski pritisk v ruskem gospodarstvu ostaja visok,” so sporočili iz banke.

Ruska centralna banka je julija zvišala ključno obrestno mero za eno odstotno točko na 8,5 odstotka, kar je bil prvi dvig po lanskem februarju. Pred točno enim mesecem pa je nato obrestno mero dvignila na 12 odstotkov.

Nekaj dni po ruskem napadu na Ukrajino je banka v odzivu na sankcije Zahoda proti Rusiji ključno obrestno mero zvišala na 20 odstotkov.

Rusija se trenutno spopada z visoko inflacijo in šibkim rubljem, ki je po letu in pol zahodnih sankcij zaradi ruske agresije na Ukrajino precej oslabel.

Ruska centralna banka je zato prejšnji teden napovedala občutno okrepitev naporov za ohranjanje vrednosti ruske valute. Banka je med drugim napovedala, da bo med 14. in 22. septembrom vsak dan prodala za 21,4 milijarde rubljev (218,5 milijona dolarjev) tujih valut oziroma svojih deviznih rezerv. To je približno desetkratnik trenutne dnevne prodaje.

Oznake