in

Ruski paralimpijci bodo lahko nastopili v Parizu

Foto: AP

74 delegatov je glasovalo proti prepovedi nastopa, 13 se jih je vzdržalo, 65 pa jih je bilo za, poroča agencija Reuters.

IPC meni, da športniki niso krivi za odločitve vlad. Lani je sicer zaradi agresije Rusije na Ukrajino prepovedal udeležbo ruskih in beloruskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih, kljub pritožbam je prepoved veljala vse do danes.

Ruski paralimpijci bodo morali pri tem biti nevtralni, kar pomeni, da bodo nastopali brez ruske himne, zastave in drugih znakov.

“Ker je odločitev že za nami, upam, da se bomo pred paraolimpijskimi igrami v Parizu 2024 osredotočili predvsem na šport in uspešnost parašportnikov,” so sporočili z IPC-ja.

Odločitev je sprožila ostre kritike mednarodnega gibanja Global Athlete, ki ga vodijo športniki, ki je upal, da se bo prepoved IPC-ja za Rusijo v Parizu nadaljevala. “Z dovoljenjem Rusiji, da tekmuje na paralimpijskih igrah v Parizu, je IPC pokazal svoje pravo podobo in se priklonil ruskemu vplivu na mednarodni šport,” je dejal Global Athlete v izjavi. “Današnji odločitvi manjka razum in načelnost. Danes je IPC Rusiji dal globalno prizorišče na pariških paralimpijskih igrah za njihovo vojno propagando.”

Odločitev so sprejeli 14 dni pred zasedanjem Mednarodnega olimpijskega komiteja v Mumbaju, kjer bodo prav tako razpravljali o udeležbi ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah.