in

Še 50 km: Po zdravicah se približuje prestižni sprint v središču Madrida

Sepp Kuss je bil zraven ob vseh šestih zmagah Jumba Visme na največjih etapnih dirkah (tri Vuelte Rogliča, dva Toura Vingegaarda in en Giro Rogliča), danes pa je dočakal svoj dan in bo prvič dobil eno od treh tritedenskih dirk, s čimer bo postal tudi drugi Američan z zmago na Vuelti po Chrisu Hornerju (2013). Foto: EPA

Zadnja etapa, kjer bo šlo le za nazdravljanje najboljšim in na koncu za festival sprinterjev, se je začela na hipodromu Zarzuela ob 17.19 in se po devetih krogih dolgih 5,8 km v središču Madridu končala okoli 20. ure.

Prvih 45 kilometrov je karavana izkoristila za nazdravljanje in slikanje, ob prihodu na mestni krog okoli trga Cibeles pa se je zmagovita ekipa Jumbo Visma umaknila in začel se je pripravljati teren za kakšen napad ter pričakovani zaključni množnični sprint.

Na zmagovalnem odru skupnega seštevka bosta ob Seppu Kussu še dva člana Jumba Visme: Jonas Vingegaard in Primož Roglič, ki bo trem zmagam na Vuelti dodal še tretje mesto.

Čebele in Kuss v zgodovino kolesarstva

Jumbo Visma je prva ekipa, ki bo v enem letu dobila vse tri tritedenske preizkušnje, potem ko je Roglič zmagal na Dirki po Italiji, Vingegaard pa na Dirki po Franciji. Kuss je rdečo majico vodilnega oblekel po osmi etapi, nato je odlično opravil kronometer in prednost zadržal tudi na dolgih in strmih klancih, kot sta bila Tourmalet in Angliru, nakar so ekipni šefi odločili, da je konec prostih rok in nog ter medsebojnega napadanja.

Drugič v zgodovini tritedenskih dirk se je zgodilo, da celotni zmagovalni oder zasedejo kolesarji iste ekipe, predtem je to uspelo le španski ekipi Kas–Kaskol na La Vuelti 1966. ko so v močno razredčeni konkurenci imeli celo šest kolesarjev med prvih sedem. Za dobro mero je Jumbo Visma seveda tudi osvojila posebno ekipno razvrstitev, z 22 minutami prednosti pred Bahrain Victorious.

V dolgi in bogati kolesarski zgodovini je Kuss postal šele drugi kolesar, ki je v sezoni odvozil vse tri Grand Toure in enega izmed njih tudi osvojil. Pred Američanom je takšen čudežni podvig uspel le Italijanu Gastoneju Nenciniju daljnega leta 1957. Po Španiji je bil deveti, zatem je osvojil domačo Dirko po Italiji, nato pa je bil šesti Po Franciji.

Vse bele majice emiratom

Če je Jumbo Vismi uspelo osvojiti vse tritedenske dirke s tremi različnimi kolesarji, je ekipi UAE Emirates uspelo osvojiti belo majico za najboljšega mladega kolesarja s tremi kolesarji: Joao Almeida (Giro), Tadej Pogačar (Tour) in Juan Ayuso (Vuelta). Slednji je ravno dopolnil 21 let in je s četrtim mestom najboljši Španec na domačem Grand Touru.

Pikčasta lanskemu prvaku, Avstralec prvi sprinter

Popolni mrk v etapi na Tourmalet je izločil Remca Evenepoela iz poskusa ubranitve lanskoletne skupne zmage. 23-letni Belgijec se je potolažil s pikčasto majico za najboljšega hribolazca in s kar tremi etapnimi zmagami za zasedbo Soudal QuickStep. Zeleno majico po točkah za najboljšega sprinterja je postala last Avstralca Kadna Grovesa, katerega ekipa Alpecin Deceuninck je letos osvojila zeleno majico tudi na Dirki po Franciji.

“Roglič je naš kralj in kralja je težko izpustiti”

Sorodna novica
Richard Plugge si želi obdržati Rogliča še dolgo

78. Vuelta bo še dolgo burila duhove, vse bolj je v ospredju vprašanje, ali bo Primož Roglič (ni skrival nestrinjanja, da so ekipni šefi na koncu določili končni vrstni red na letošnji Dirki po Španiji) odšel iz Jumba Visme. Richard Plugge je na vprašanje TV Slovenija, kako komentira vse glasnejše govorice o močnem zanimanju več ekip za Rogliča, odgovoril: “Nič ne vem o govoricah … Rad imam Primoža. Že dolgo je v ekipi. Z Dylanom (Grönewegnom) sta prinesla zmage v ekipo, zaradi česar je za nas izredno pomemben. Kaže, da je pravi vodja in močna osebnost. Zato je z nami in zato upamo, da bo z nami ostal še dolgo.”

Veliko govoric o morebitnem odhodu Rogliča

Za GCN, ki je del skupine Discovery/Eurosport, je Plugge podal zanimive odgovore na isto temo. Ali torej lahko Roglič zamenja ekipo? “Nihče ni pristopil do nas. Roglič je naš kralj, kar sem že pisal v preteklih sporočilih, in tako je še vedno. Zmagal je v skupni razvrstitvi prav na vseh letošnjih dirkah, razen na tej, in letos je nabral 15 zmag. Zakaj bi razmišljali, da bi ga spustili drugam? Roglič je naš kralj in kralja je težko izpustiti.”

Vuelta se bo drugo leto začela na Portugalskem
Lizbona bo 18. avgusta drugo leto gostila uvodno etapo 79. Dirke po Španiji, na Portugalskem pa bosta sledili še dve etapi, so pred zadnjo etapo potrdili prireditelji. Uvodna etapa bo vožnja na čas z začetkom v Lizboni in ciljem v Oeirasu. Od Cascaisa se bo naslednji dan karavana peljala proti Ouremu. Tretja etapa pa bo potekala med Louso in Castello Branco.

Leta 1997 se je prvič zgodilo, da se je Vuelta a Espana začela v tujini in to ravno v Lizboni, ki bo poleti 2024 gostila peti veliki start boja za rdečo v tujini. Lizboni 1997 so sledili Assen 2009, Nimes 2017 in Utrecht 2022. La Vuelta 24 se bo tradicionalno zaključila v Madridu v nedeljo, 8. septembra. Celotna trasa bo predstavljena ob prelomu leta.


78. DIRKA PO ŠPANIJI

Zadnja, 21., etapa: Hipodromo de la Zarzuela–Madrid, 101,5 km

Zadnja etapa je povsem ravninska, skoraj zagotovo bo zmagovalca etape odločil sprint glavnine, medtem ko v skupnem seštevku ni pričakovati sprememb. Foto: Organizator

Zadnja etapa je povsem ravninska, skoraj zagotovo bo zmagovalca etape odločil sprint glavnine, medtem ko v skupnem seštevku ni pričakovati sprememb. Foto: Organizator

Skupni vrstni red po 20. etapi

 1. S. KUSS      ZDA  74:23:42 
 2. J. VINGEGAARD   DAN   +0:17 
 3. P. ROGLIC     SLO    1:08 
 4. J. AYUSO      ŠPA    3:44 
 5. M. LANDA      ŠPA    4:03 
 6. E. MAS       ŠPA    4:14 
 7. A. VLASOV     RUS    8:19 
 8. C. UIJTDEBROEKS  BEL    8:26 
 9. J. ALMEDIA     POR   10:08 
 10. S. BUITRAGO    KOL   12:04 
 11. S. CRASS      BEL   14:30 
 12. R. EVENEPOEL    BEL   17:10 
 ...                  
 38. J. TRATNIK     SLO  1:57:16 
134. D. NOVAK      SLO  4:03:15 
135. M. GOVEKAR     SLO  4:05:08