in

Se bo vlada odločila za zaostrovanje ukrepov ali popolno zaprtje države?

Vlada bo popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje covida-19. Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo, poročali pa smo že, da je po informacijah N1 pripravljen tudi sklep vlade o vnovični razglasitvi epidemije.

Kot je v četrtek pojasnila uradna vladna govorka Maja Bratuša bo vlada na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in že opravljene razprave popoldne nadaljevala pogovore o tem, kako naprej, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek.

Janez Poklukar

Po informacijah N1 je imela vlada že pripravljen tudi sklep o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije. Ali se bo vlada odločila za zaprtje ali zgolj zaostrovanje obstoječih ukrepov, še ni znano. Po poročanju nekaterih medijev je sicer minister za zdravje Janez Poklukar na četrtkovo sejo vlade prišel z dvema možnostma – popolno zaprtje države ali njegov odstop. Poklukar namreč po nekaterih neuradnih informacijah STA zagovarja razglasitev epidemije in popolno zaprtje države.

To, da Poklukar zagovarja to možnost, podkrepijo tudi njegove besede v odzivu na izjavo Jelka Kacina o tem, da je “nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države”. Poklukar je namreč poleg tega, da je izjavo označil za nespoštljivo do vseh zaposlenih v zdravstvu, tudi zapisal, da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo.

Strokovna skupina za covid-19 pa je po besedah njene vodje Mateje Logar sicer res naklonjena popolnemu zaprtju, za katerega pa jim je bilo po njenih besedah povedano, da “nekako ne pride v poštev”. To, da bi vladi predlagali 10-dnevno popolno zaprtje države, pa je označila za “napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen”.