in

Šest otrok domnevno cepljenih s cepivom Moderne

Po podatkih NIJZ so šest otrok v starostni skupini od pet do enajst let domnevno cepljenih s cepivom Moderne. Za cepljenje proti covidu-19 v omenjeni starostni skupini je v Sloveniji registrirano le cepivo podjetja Pfizer/BioNTech. Na NIJZ so pojasnili, da za podatke odgovarjajo posamezni izvajalci cepljenja, ki podatke tudi vnašajo v sisteme NIJZ.

Čeprav niso pristojni za preverjanje vnesenih podatkov, bodo skušali ugotoviti, ali je šlo v primerih cepljenja s cepivom Moderne v omenjeni starostni skupini za morebitne administrativne napake, ki jih ni mogoče izključiti, napovedujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Druga možnost pa je po njihovih navedbah, da so se cepljenja res zgodila. V tem primeru gre za t. i. “off label” uporabo cepiva, kar pomeni, da je o izvedbi cepljenja presodil zdravnik.

Podatki NIJZ sicer kažejo, da je do domnevnih cepljenj prišlo med junijem in novembrom letos.

Pred dnevi so zabeležili tudi, da je bil en otrok v omenjeni starostni skupini cepljen s cepivom podjetja AstraZeneca, ki v tej starostni skupini prav tako nima dovoljenja za uporabo. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za administrativno napako, so pojasnili na NIJZ. Podatka tako na spletni strani cepimose.si ni več zaslediti.

V starostni skupini otrok od petega do enajstega leta so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili 1.036 otrok, z drugim pa 27 otrok.

Oznake