in

Silvestrovanj na prostem ne bo, v gostilno pa le s testom

Po Evropi se širi omikron, več držav je že napovedalo poostrene ukrepe zoper širjenje covida-19 v prazničnem času, zdaj pa je znano tudi, kako bomo lahko silvestrovali v Sloveniji.

Trgovski center med božičem

Vlada je sprejela odločitev, v kakšni obliki bodo dovoljena silvestrovanja. Ukrep je sprejela na današnji seji po tem, ko je včeraj sprejela odločitev o omejitvi števila strank v prodajalnah – po novem mora biti za vsako stranko zagotovljenih deset kvadratnih metrov.

Vlada je sklenila, da v noči na 1. januar 2022 gostom gostinskih lokalov, tudi tistih v sklopu hotelov, omogoči daljše večerje, je na današnji novinarski konferenci sporočila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Polona Rifelj.

Obratovalni čas na to noč ne bo omejen, bodo pa vsi gostje (tudi cepljeni in prebolevniki) morali pred vstopom pokazati potrdilo o negativnem testu PCR ali hitrem testu, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur. Gost se bo ob nadzoru gostinca lahko samotestiral tudi neposredno pred vstopom v gostinski obrat. “Tako imenovane silvestrske večerje so za gostince namreč pomemben vir prihodkov,” je dodala. Čeprav bo ta večer dovoljena živa glasba, bo strežba dovoljena le v sedečem režimu, gostinci pa morajo jasno navesti, koliko gostov je lahko prisotnih.

Silvestrovanj na prostem letos ne bo, je povedala Rifelj. “Vsaka odločitev, ki jo vlada v teh dneh sprejme, je težka in je plod tehtanja različnih scenarijev,” je poudarila. Na mizi so bili po njenih besedah še precej bolj strogi ukrepi.

Vlada je prav tako odločila:

  • da bodo 24. in 25. 12. ter 31. 12. in 1. 1. dovoljena zasebna zbiranja oseb iz do treh gospodinjstev;
  • da bo na javnih kulturnih in športnih prireditvah odslej lahko največ 750 udeležencev (obstoječe omejitve sicer ostajajo v veljavi);
  • da bo veljavnost hitrega testa za uporabnike storitev po novem 24 ur, testa PCR pa 48 ur od odvzema brisa;
  • da bo prepovedano konzumiranje prevzete hrane in pijače ob in na prevzemnih mestih;
  • da podaljša ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu oziroma nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka.

Državna sekretarka je prav tako spregovorila o podaljšanju turističnih bonov, izdanih v letu 2020. Njihovo podaljšanje predvideva PKP 10, ki pa bo predvidoma sprejet v ponedeljek.

Oznake