in

Slovenija Covaxu podarja 300.000 odmerkov Moderne, usmerjeno bo v Afriko

Vlada je odločila, da bo 300.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna podarila v mednarodno pobudo za pravično porazdelitev cepiv Covax. Cepivo se bo prednostno usmerilo v geografsko regijo Afrike. Gre za cepivo, ki ga je Slovenija naročila na podlagi skupnega javnega naročila Evropske unije. Predvidoma bo dobavljen v tem letu.

 

Ciljno usmerjena donacija bo po oceni vlade pozitivno prispevala k blažitvi razmer v državah prejemnicah v Afriki in k učinkovitosti delovanja Slovenije na področju globalnega zdravja, so sporočili po dopisni seji vlade.

Pandemija covida-19 je povzročila eno največjih svetovnih zdravstvenih, gospodarskih in družbenih kriz. Čim širši dostop do učinkovitih, kakovostnih in varnih cepiv proti covidu-19 predstavlja v trenutnih okoliščinah edino realno možnost na globalni ravni, da se upočasni in zaustavi širjenje okužb, zmanjša umrljivost, ki jo povzroča koronavirus, izboljša zdravje prebivalstva, razbremenijo zdravstveni sistemi ter omogočijo pogoji za delovanje gospodarstva in drugih sfer družbe, so sporočili.

Kot dodajajo, je, medtem ko večina držav članic EU in drugih razvitih držav v glavnem učinkovito nadaljuje cepljenje svojega prebivalstva, delež precepljenih v državah v razvoju še vedno zanemarljiv.

Evropska komisija je v tesnem sodelovanju s članicami EU sprejela vrsto ukrepov in vzpostavila več aktivnosti, katerih namen je zagotoviti učinkovito zaščito prebivalcev EU in tudi širše. Ena takšnih aktivnosti je tudi pobuda za pravično razdelitev cepiv Covax, ki predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na globalni ravni, so še izpostavili.

Vlada je sicer že oktobra sklenila Covaxu donirati tudi več sto tisoč odmerkov cepiv proizvajalcev AstraZeneca in Janssen.

Gre za preostale dobave cepiva AstraZenece, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega javnega naročila EU in še niso bile dobavljene v Slovenijo – predvidoma 578.336 odmerkov – ter cepiva Janssen, ki jih je Slovenija prav tako naročila na podlagi skupnega evropskega javnega naročila in bi bile predvidoma dobavljene v tem letu – predvidoma 612.064 odmerkov.