in

Slovenija z dramatičnim bronom potrdila status odbojkarske velesile

Slovenski odbojkarji so dosegli še en veliki uspeh. Foto: Reuters

Slovenci so v prvih dveh nizih nadigrali olimpijske prvake. Odlična igra v bloku in prodornost Roka Možiča v napadu sta bila glavna razloga, da Francija v prvih dveh nizih ni bila niti enkrat v prednosti. Dobro je igral tudi podajalec Dejan Vinčić, ki se je po poškodbi Gregorja Ropreta reprezentanci pridružil v petek.

Razplet tekme za bronasto medaljo: Slovenija – Francija

Varovanci nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija so se vrnili v tretjem nizu, v katerem je slovenski blok popustil, sami pa so čedalje lažje prihajali do točk. Še bolj kot dobljeni tretji niz je bil skrb vzbujajoč četrti, v katerem je Francija ob koncu povedla za sedem točk in ga gladko dobila.

A v odločilnem nizu so se Slovenci spet zbrali. Izid je bil izenačen do 4:4. Slovenci so si nato priigrali tri točke prednosti (9:6) in malce pozneje štiri (12:8). Predzadnjo točko je z “varanjem” osvojil dodobra utrujeni Vinčić, ki so ga v zadnjem nizu grabili krči. Končni izid 15:11 je po dveh urah in dvajsetih minutah postavil igralec tekme Možič, ki je bil s 26 točkami tudi najučinkovitejši na igrišču.

S tem uspehom se sezona za slovenske reprezentante še ni končala, čakajo jih namreč še kvalifikacije za olimpijske igre. Konec meseca bodo začeli turnir na Japonskem.

Prvi niz: 25:22

Izmučeni Dejan Vinčić eden junakov slovenske zmage

Slovenci so tekmo začeli z enako postavo kot na prejšnjih tekmah, le na mestu podajalca je poškodovanega Gregorja Ropreta zamenjal Vinčić, ki je se reprezentanci pridružil v petek. Slovenija je bolje začela tekmo in si kmalu priigrala štiri točke naskoka (7:3). Prednost ni trajala dolgo, saj so Francozi izid izenačili na 11:11. Predvsem po zaslugi odličnega bloka je Slovenija pobegnila na 21:17, toda Francija je ob koncu spet ujela priključek (22:21). V sami končnici se je izkazal Rok Možič, tako da so Slovenci prvi niz dobili s 25:22. Francija je izgubila šest tekem zapored, potem ko je izgubila uvodni niz.

Drugi niz: 25:16

Izjava Tineta Urnauta

V drugem nizu sta se ekipi izmenjevali v vodstvu do osme točke. Slovenija je nato povedla z 10:8, odločilne pa so bile štiri zaporedne točke, po katerih so Cretujevi varovanci vodili s 16:11. Spet izjemen blok in razpoloženost v napadu sta Slovence izstrelila do prednosti devetih točk (22:13). Niz, v katerem je Slovenija naredila zgolj tri napake, je bil tako odločen.

Tretji niz: 21:25

Izjava Gheorgheja Cretuja

Tretji niz so bolje odprli Francozi, ki so si prvič na tekmi priigrali najprej dve, nato pa tri točke naskoka. Slovenci so izenačili na sedem in z odličnim servisom Čebulja prišli do vodstva z 8:7. Francija je bila v nadaljevanju vseskozi v rahli prednosti. V sklepni del niza je vstopila s tremi točkami prednosti (20:17), ki jo je brez večjih težav zadržala. Po uri in 33 minutah igre so Francozi znižali zaostanek na 2:1.

Četrti niz: 18:25

V četrtem nizu je Slovenija prvič povedla pri izidu 6:5, ko je Kozamernik blokiral napad Patryja. A Francozi so v napadu postajali vse učinkovitejši. To se je poznalo tudi na semaforju, ki je po treh zaporednih točkah kazal 14:11 v korist Francije. Pomagala ni niti minuta odmora. Francozi so ušli na 17:12 in malce pozneje na 20:14. Take prednosti do konca niza seveda niso zapravili.

EVROPSKO PRVENSTVO – FINALE, Rim, danes ob 21.00:
ITALIJA – POLJSKA
-:- (-20, -21, -)
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Tekma za 3. mesto:
SLOVENIJA – FRANCIJA
3:2 (22, 16, -21, -18, 11)

Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič, Kozamernik 7 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Vinčić 6 (3 bloke), Urnaut 19 (2 bloka), Čebulj 15 (1 as, 2 bloka), Možič 26 (2 asa, 1 blok), Mujanović.

Francija: Chinenyeze 10 (1 blok), Grebennikov, Patry 12 (1 as), Toniutti, Tillie 16, Ngapeth 18 (2 asa, 1 blok), Brizard 3, Boyer 8 (2 asa), Le Goff 7 (3 bloke), Bultor, Clevenot, Louati, Carle, Jouffroy.

V živo