in

Slovenske odbojkarice zapravile priložnost za lep skalp

Z odlično predstavo so Slovenke proti Nemčiji vodile z 2:1 v nizih in 10:5 v odločilnem, a prednost zapravile in še četrtič igrišče zapustile sklonjenih glav. Foto: www.alesfevzer.com

Mlade slovenske odbojkarice so se v prvih treh krogih merile s tremi velesilami, Poljsko, Italijo in ZDA, v četrtem krogu pa jih je čakal še en favorit, a ne tako kakovosten, da ne bi verjele, da ga lahko presenetijo.

In s takim prepričanjem so tekmo tudi začele. Izražale so samozavest, prav v vseh elementih so igrale res odlično. V prvem nizu so tekmicam dopustile le 17 točk, garale so v obrambi, v napadu pa sta točke zbirali predvsem Iza Mlakar in Mija Šiftar. Dobro igro so nadaljevale tudi v drugem delu, ko je prav tako dolgo kazalo na slovensko zmago, saj so s serijo točk izničile prednost tekmic, povedle z 18:16, vodile pa tudi z 20:19. Toda nato se jim je ustavilo, nekaj slabši sprejem in nekaj nezbranosti pri mreži sta jih stala vodstvo z 2:0.

Toda na vse to so pozabile, v tretjem nizu so spet zablestele. Po izidu 12:10 so na servis Lorene Fijok Lorber dobile pet zaporednih točk, prednosti pa niso zapravile. V četrtem nizu, ki so ga sicer dobro začele, pa se jim je že začela kazati utrujenost. Predvsem v napadu, tako da je selektor Marco Bonitta, potem ko so nekoliko zaostale, spočil najučinkovitejši igralki, Mlakar in Šiftar, posledično je tudi razlika naraščala, Nemke niso imele težav, da so si priborile “tie break“.

V njem so bile do izida 5:10 povsem nebogljene. Malokdo v dvorani je verjel, da bi Slovenke tekmo lahko izgubile, potem ko so bile le pet točk oddaljene od zmage. Vendar zgodilo se je prav to. Sledil je popolni mrk, napada niso več mogle zaključiti, tekmice so dobile zalet, osvojile osem točk zapored, preobrata pa Slovenke niso več mogle zaustaviti. Nemke so dosegle četrto zmago na turnirju, Slovenkam, ki so pokazale eno boljših iger v zadnjih letih in zagotovo najboljšo letos, pa ostaja v uteho prva točka v Lodžu.

Varovanke Marca Bonitte bodo imele prost četrtek, v petek pa se bodo merile s Tajsko.

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE
SKUPINA C, Lodž

NEMČIJA – SLOVENIJA
3:2 (-17, 21, -19, 16, 12)

Nemčija: Kästner 5 (3 ase, 2 bloka), Cesar, Pogany, Stautz, Alsmeier 19 (1 blok), Stigrot 7 (1 blok, 1 as), Schölzel 11 (3 bloke), Cekulaev, Emonts 7, Weitzel 21 (3 ase, 7 blokov), Strubbe, Straube, Drewniok 3, Maase 1.

Slovenija: Mlakar 24, Pogačar, Pucelj, Lorber Fijok 14 (2 asa), Zatković 1, Šiftar 18 (4 ase, 4 bloke), Najdič 4 (2 asa), Velikonja Grbac, Milošič 11 (1 as, 4 bloke), Mazej, Planinšec 9 (4 bloke), Kukman, Banko, Ramić.


Petek ob 14.30:
TAJSKA – SLOVENIJA

Sobota ob 11.30:
KOLUMBIJA – SLOVENIJA

Nedelja ob 11.30:
JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA


Že odigrano:
POLJSKA – SLOVENIJA
3:0 (18, 15, 22)

ITALIJA – SLOVENIJA
3:0 (15, 15, 17)

ZDA – SLOVENIJA
3:1 (13, 13, -20, 13)