in

Slovenski odbojkarji gladko ugnali Tunizijce

Slovenski odbojkarji so v Tokiu zmagovito začeli kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Foto: OZS

Varovanci Gheorgheja Cretuja, ki so z izjemo same končnice tretjega niza, ko je Uroš Planinšič na mestu organizatorja igre zamenjal Dejana Vinčića, Nik Mujanović na korektorju Roka Možića, Sašo Štalekar pa na bloku Alena Pajenka, igrali z najboljšo možno postavo, niso bili niti enkrat v položaju, ko bi lahko pomislili, da tekme ne bi dobili.

Dobro, da smo se z jutranjimi treningi vsaj malo privadili na zgodnjo uro začetka tekem. Ob 10. uri praktično nikoli ne igramo, zato nam je to kar predstavljalo težavo. Začeli smo v krču, a se vseeno dokaj hitro sprostili in začeli igrati našo igro, posledica je bila gladka zmaga.

Klemen Čebulj

Ves čas so nadzorovali položaj, daljših slabših obdobij niso imeli. Tunizijci so bili enakovredni le do izida 15:15 v prvem nizu, nato pa so Slovenci po servisih Jana Kozamernika prišli do štirih točk prednosti in se niso več zaustavili.

Drugi in tretji niz so rešili že prej. V drugem so z dobrimi servisi povedli s 15:8, v tretjem po dveh asih Roka Možiča s 15:10, do konca pa niso dovolili, da bi se tekmeci resneje približali, tekmo je z blokom končal Štalekar.

Slovencem ni bilo niti potrebno pokazati vsega znanja, da so na tretjim medsebojnem obračunu prišli do tretje gladke zmage. Dober sprejem jim je zagotavljal učinkovite napade, tudi pri preostalih elementih so bili dovolj dobri, da se jim niti za trenutek ni bilo potrebno bati za zmago.

Najučinkovitejši v slovenski vrsti je bil Klemen Čebulj, dosegel je 15 točk, od tega tri z asi. Pajenk jih je dodal 10, po 9 sta jih zbrala Tine Urnaut in Možič.

Razpored slovenskih tekem v Tokiu
Nedelja ob 3.00:
SLOVENIJA – TURČIJA

Torek, 3. oktobra, ob 3.00:

SLOVENIJA – FINSKA

Sreda, 4. oktobra, ob 3.00:

SLOVENIJA – EGIPT

Petek, 6. oktobra, ob 9.00:

SLOVENIJA – ZDA

Sobota, 7. oktobra, ob 12.25:

SLOVENIJA – JAPONSKA

Nedelja, 8. oktobra, ob 9.00:

SLOVENIJA – SRBIJA

Pajenk: Za naslednje tekme se bo treba zbuditi
“Tekma ni bila tako lahka, kot je mogoče videti. Mučila nas je predvsem zgodnja ura, ob 10. uri res nismo vajeni igrati. A važno je, da smo zmagali, da s smo zanesljivo odprli turnir. Za naslednje tekme pa se bo treba prej zbuditi, prej priti na tekmo in začeti igrati že od prve točke,” je po tekmi dejal bloker Pajenk, Čebulj je dodal: “Dobro, da smo se z jutranjimi treningi vsaj malo privadili na zgodnjo uro začetka tekem. Ob 10. uri praktično nikoli ne igramo, zato nam je to kar predstavljalo težavo. Začeli smo v krču, a se vseeno dokaj hitro sprostili in začeli igrati našo igro, posledica je bila gladka zmaga.”

Še šest tekem, naslednja s Turčijo
Slovenija bo v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu odigrala še šest tekem. Po dobrem začetku jih zdaj v nedeljo ob isti uri (3.00) čaka izbrana vrsta Turčije, sledi dan počitka, nato pa v torek obračun z reprezentanco Finske. Zadnjo tekmo turnirja bo odigrala prihodnjo nedeljo proti Srbiji.

Veselje po uvodni zmagi nad Tunizijo. Foto: OZS

Veselje po uvodni zmagi nad Tunizijo. Foto: OZS

Kvalifikacije za OI, Tokio

Skupina B, 1. krog:
SLOVENIJA – TUNIZIJA
3:0 (20, 18, 21)

Slovenija: Pajenk 10, Planinšič, Kozamernik 6, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar 1, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Urnaut 9, Čebulj 15, Možič 9, Mujanović.

Tunizija: Kadhi 6, Ben Slimene 1, Korbosli, Ben Othmen 7, Ben Romdhane 6, Agrebi 4, Nagga 15, Mrabet, Mbareki, Ben Tahar, Ben Youssef, Bouguerra 3, Hmissi.