in

Smrekar ob 100-letnici SZS-ja napovedal kandidaturo za nordijski SP 2031

Smučarski skakalci Lovro Kos, Anže Lanišek, Domen Prevc, Timi Zajc in Žiga Jelar. Foto: BoBo/Borut Živulović
100 let od ustanovitve Smučarske zveze Slovenije

Na večeru šampionov so pogled usmerili tudi v preteklo sezono, v kateri so slovenski zimski športniki osvajali največje svetovne lovorike, in jih za uspehe nagradili.

Smučanje ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Leta 1920 so na pobudo 70 smučarjev ustanovili prvi smučarski klub v Sloveniji. Istega leta je bil ustanovljen zimskošportni odsek pri slovenski športni zvezi, ki se je leta 1922 preimenoval v jugoslovansko zimskošportno zvezo (JZŠS) s sedežem v Ljubljani s prvim predsednikom Franom Jesenkom. Ta je že leta 1924 postala tudi članica Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Vidimo se z vsemi športniki iz zveze, s katerimi pozimi niti nimamo časa, da se. Izmenjamo besedo, da, je super dogodek.

Žan Kranjec

Smučarska zveza Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1948, je s svojo predhodnico del organizirane mednarodne smučarske srenje od samih začetkov delovanja.

“Zimske športe je spremljalo veliko uspehov, ki so krepili in utrjevali slovensko identiteto. Zato mi je v veliko čast, da lahko danes pozdravim vas, naše srčne športnice in športnike, naše junake zime. Z vašimi uspehi ste ključni ambasadorji naše domovine po svetu,” je zbrane na začetku nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Smo zveza, ki ima v samostojni Sloveniji 50 odstotkov vseh olimpijskih medalj, na to smo res ponosni. Dejansko smo tako veliki, da smo morali nekje potegniti črto: od nekdanjih šampionov smo povabili vse tiste, ki so nosilci olimpijskih medalj, medalj s svetovnih prvenstev in ki imajo velike ali male kristalne globuse.

Uroš Zupan, direktor SZS-ja

“Šport je zaradi zgledov in vrednot, ki jih poudarja, zelo pomemben, saj dviguje duh celotne družbe, predvsem pa daje pomemben zgled mladim. Zato se vam želim zahvaliti predvsem za to, da nas povezujete in nam dokazujete, da moramo vedno stremeti k višjim ciljem in si upati,” je nadaljevala slovenska predsednica.

“Zmoremo več, je vodilo v športu, ki ga moramo privzgajati že našim mladim, nanj pa se moramo prav vsi spomniti vsak dan, da bomo lahko našo Slovenijo vodili naprej v prihodnost, ki si jo želimo. Prihodnost, kjer bomo še naprej ponosni na dosežke, ki jih naša država dosega na prav vseh področjih,” je med drugim poudarila predsednica.

Navzoče je v imenu gostitelja nagovoril predsednik SZS-ja Enzo Smrekar. V nagovoru je zbrane seznanil, da se je odločil, da bo na podlagi uspešne organizacije letošnjega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici izvršilnemu odboru SZS-ja predlagal vložitev kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2031.

Smučarska zveza Slovenije je konec aprila že vložila kandidaturo za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo leta 2028.

Smučarska zveza Slovenije je na nocojšnji slovesnosti na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani počastila stoletnico organiziranega delovanja smučanja na Slovenskem. Foto: BoBo/Borut Živulović

Smučarska zveza Slovenije je na nocojšnji slovesnosti na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani počastila stoletnico organiziranega delovanja smučanja na Slovenskem. Foto: BoBo/Borut Živulović

Nocoj so na velikem zaslonu premierno predvajali dokumentarni film z naslovom Stoletje smučanja. Po ogledu filma, režiral ga je Toni Cahunek, so nagradili športnice in športnike za izstopajoče dosežke.

Kipec bloškega smučarja, ki ga prejmejo tekmovalci za uvrstitev med najboljšo trojico na preizkušnjah najvišje mednarodne ravni, sta za posamične dosežke v alpskem smučanju prejela Ilka Štuhec in Žan Kranjec.

V biatlonu je v pretekli zimi navdušil Jakov Fak, ki si je prislužil svoj kipec bloškega smučarja, v deskanju na snegu so se v prejšnji sezoni na zmagovalni oder med svetovno elito zavihteli Gloria Kotnik, Tim Mastnak in Rok Marguč.

Največ bloških kipcev so podelili v smučarskih skokih. Na posamičnih preizkušnjah so navduševali Ema Klinec, Nika Križnar, Urša Bogataj, Nika Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Domen Prevc. Kipec bloškega smučarja je pripadel tudi ekipam v smučarskih skokih, tudi ekipi svetovnih prvakov z Zajcem, Laniškom, Lovrom Kosom in Žigo Jelarjem.