in

Spet velika podražitev plina v Evropi

Cena plina v Evropi se je ob odprtju trgovanja na londonski borzi ICE zvišala za več kot sedem odstotkov in se ponovno dvignila nad 1.700 dolarjev (približno 1.510 evrov) za tisoč kubičnih metrov.

Cena januarske terminske pogodbe na nizozemskem vozlišču TTF se je po trenutnem tečaju evro/dolar dvignila na 1.732 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina oziroma 148,87 evra na megavatno uro, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na prejšnji trgovalni dan, v petek, 17. decembra, je bilo trgovanje s plinom na borzi v Evropi zaprto pri približno 1.560 dolarjev (približno 1.385 evrov) za tisoč kubičnih metrov.

Resna težava za državljane

Naraščanje cen energentov, zlasti plina, je postalo v EU v preteklih mesecih resna težava, predvsem za državljane, ki se posledično spopadajo z visokimi cenami električne energije. K rasti cen je delno prispevala manjša dobava plina v Evropo in povečano povpraševanje po energentih v svetu zaradi okrevanja po pandemiji covida-19.

Evropska komisija je zato predlagala okvir, ki bi državam članicam EU omogočil skupno nabavo strateških zalog zemeljskega plina. Predlog je del prizadevanj Bruslja za bolj usklajeno ukrepanje v primeru izrednih okoliščin v EU pri oskrbi s plinom, je poročala STA.

Oznake