in

Srbija v šoku, stanje dveh otrok še vedno ogroženo

Dan po strelskem napadu, v katerem je v beograjski osnovni šoli umrlo osem učencev in varnostnik šole, je Srbija v šoku. Zdravstveno stanje dveh otrok je še vedno kritično. Ljudje se s cvetjem, igračami in svečami pred šolo spominjajo žrtev. Ker strelec še ni dopolnil 14 let, ni kazensko odgovoren. Srbski predsednik je zato po napadu napovedal spremembe zakonodaje.

Trinajstletni učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je v sredo zjutraj v streljanju v šoli ubil osem učencev in varnostnika. Še šest otrok in učiteljica zgodovine so bili v napadu ranjeni.

Stanje petih ranjenih je stabilno, dva pa sta še vedno življenjsko ogrožena. Štiri ranjene so sicer po strelskem napadu odpeljali v Univerzitetni klinični center Srbije. Kot je danes za srbske medije povedal tamkajšnji direktor Milika Ašanin, se dva otroka in učiteljica počutijo veliko bolje. Najhuje je bil poškodovan četrti pacient, ki je zaradi strelnih ran v prsnem košu, vratu in hrbtenici včeraj prestal dve operaciji. Po besedah direktorja se danes počuti bolje, je pri zavesti, zdravniki pa vseeno njegovo stanje za zdaj obravnavajo kot kritično.

Tri ranjene pa so odpeljali v bolnišnico Tiršovoj. Dečka s strelnimi ranami na nogah sta stabilna in prejemata antibiotično terapijo. V naslednjih dneh bi ju lahko že odpustili domov. “Deklica, ki so jo včeraj operirali zaradi poškodb glave, pa je v smrtni nevarnosti,” je povedal direktor bolnišnice Siniša Dučić. Kot je dodal, zdravniki delajo vse, da bi jo ohranili pri življenju.

Kot so včeraj sporočile srbske oblasti, je strelec napad načrtoval en mesec, imel pa je tudi seznam učencev, ki jih je želel ustreliti. Policijo je poklical sam. Za družine žrtev, učence in učitelje so odprli tudi dve telefonski liniji, kjer nudijo psihološko pomoč.

Policija je včeraj za 48 ur pridržala tudi fantovega očeta – ta je bil lastnik dveh pištol, s katerima je 13-letnik streljal na učence, učiteljico in varnostnika. Ker pa bo strelec 14 let dopolnil šele junija, po srbski zakonodaji ni kazensko odgovoren. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sicer po tragičnem dogodku včeraj napovedal več ukrepov, med drugim da bodo znižali starostno mejo za kazensko odgovornost s 14 na 12 let.

Tomislav Loboda

Sogovorniki N1 Beograd tudi navajajo, da fanta iz šole ne morejo izključiti, saj predpisi tega ne predvidevajo. Lahko pa se prepiše na drugo šolo, če s tem soglaša nova šola in o tem obvestijo njegove starše oziroma zakonitega zastopnika.

Pred osnovno šolo v središču Beograda se je včeraj zvečer zbralo več sto ljudi, ki so se žrtvam poklonili s polaganjem cvetja in igrač ter prižiganjem sveč. Del množice se je odpravil tudi proti stavbi ministrstva za izobraževanje, kjer je potekal krajši protestni shod. Slišali so se žvižgi in vzkliki: “Odstop!” Danes naj bi se žrtvam pred šolo poklonili tudi dijaki srednjih šol.

V petek se v Srbiji začne tridnevno žalovanje. Sindikat delavcev šolstva Srbije pa je sporočil, da bodo njihovi zaposleni v petek zaradi napada prekinili delo. Učitelji in drugi delavci bodo v šoli, ne bodo pa poučevali. “V šolstvu smo brez besede,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.