in

Srbijo čakajo težka nova poglavja v pristopnih pogajanjih

Srbski predsednik Aleksander Vučić s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters

Korak so pozdravili tako v državah Unije kot tudi v Srbiji, ki pa jo čaka težek zalogaj, saj poglavja prometne politike, energetike in okolje odpirajo sredi t. i. ekološke vstaje, protestov, ki so sicer trenutno uperjeni predvsem proti rudniku litija Ria Tinta, ob tem pa je v Srbiji že vse v znamenju aprilskih volitev.

Nova širitvena metodologija je za nekaj časa skoraj ustavila pogajanja kandidatk, Srbija pa zdaj odpira sklop “zeleni načrt in trajnostna povezljivost”, gre sploh za prvo novo odprto poglavje katere od kandidatk po uveljavitvi novih pravil.

“Čestitam državljanom Srbije, saj so oni najzaslužnejši za izpeljane reforme. Vlado Srbije pa pozivam, naj pospešijo reforme, ko gre za vladavino prava, pa tudi na drugih področjih,” je dejal predsednik Aleksandar Vučić.

Pod drobnogledom okoljska politika

A pogajanja bodo potekala okoli vprašanj, kjer imajo Srbija in ostale zahodnobalkanske države ogromno težav – še posebej, ko gre za okolje. Na protestih, ki potekajo v Srbiji, tisoči opozarjajo na to, da vladajoči politiki gospodarske interese še vedno postavljajo pred skrb za okolje, očitajo jim sprejemanje škodljive zakonodaje, korupcijo.

V Bruslju sicer od Srbije pričakujejo večje korake, ko gre za neodvisnost sodstva, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, svobodo medijev in odnos do vojnih zločinov, ki je prišel v ospredje tudi zaradi grafitov, posvečenih Ratku Mladiću.

Ključno je tudi vprašanje odnosov s Kosovom, a dialoga praktično ni. Od delovanja pravne države in zagotavljanja temeljnih pravic pa je odvisna hitrost celotnih pogajanj, ki bi se lahko upočasnila zaradi aprilskih volitev. To pa bi bila lahko voda na mlin tistim članicam, ki imajo širitvene pomisleke že zdaj.

Po včerajšnji prisegi bolgarske vlade pa je v ospredju znova tudi blokada Severne Makedonije. Novi premier Kiril Petkov namerava pospešiti pogovore s Skopjem, a je med drugim že dejal tudi, da je nesprejemljivo, da v makedonskih učbenikih, ko gre za drugo svetovno vojno, Bolgare označujejo za fašiste. Blokadi je medtem naklonjena večina Bolgarov, zato hitrih rešitev verjetno ni pričakovati.