in

Stečaj Studia Moderna: Brez denarja ostali dobavitelji, zaposleni in kupci

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Podjetje Studio Moderna je konec avgusta razglasilo stečaj. Zaprte trgovine, izklopljeni telefoni, obvestilo, da izdelkov v spletni trgovini trenutno ni mogoče kupiti. To je vse, kar je ostalo od Studia Moderna v lasti Sandija Češka. 28. avgusta je podjetje razglasilo stečaj. Čeprav se je o njem govorilo že daljši čas, pa je podjetje do zadnjega prodajalo svoje izdelke in potrošnikom obljubljalo garancijo in možnost vračila. Številne potrošnike, ki so že plačali izdelke, so torej pustili praznih rok.

Podrobneje o stečaju Studia Moderne pa tudi o izplačilu zavarovalnin po katastrofalnih poletnih poplavah v oddaji Koda. Ob 18. uri na TV Slovenija 1.

“Večino premoženja so počrpali skladi iz Amerike”

Stečajna upraviteljica v teh dneh opravlja prevzem prostorov, opreme in premoženja, ki je ostalo po propadu družbe. Iz tega bodo poplačani upniki, ki bodo svoje terjatve prijavili v stečajno maso. Čas imajo do 28. novembra.

Koliko premoženja, ki bi ga lahko unovčila za poplačilo upnikov, je sploh ostalo, upraviteljica še ne more reči. Po ocenah novinarjev portala Necenzurirano pa je dolgov precej več kot premoženja. “Po mojih informacijah bo teh neporavnanih dolgov za več 10 milijonov evrov. Večino tega premoženja, ki je v tem slovenskem podjetju, so že prejšnji lastniki, torej finančni skladi iz Amerike, počrpali in ta denar je izgubljen,” pravi novinar portala Necenzurirano Tomaž Modic.

Brez plačil so ostali dobavitelji, pa tudi zaposleni, ki niso prejeli zadnjih plač.

Potrošniki so zadnji v vrsti

Dogajanje je slaba novica tudi za potrošnike, ki bodo zadnji v vrsti za poplačilo. Zato še toliko bolj bode v oči dejstvo, da je podjetje le nekaj dni pred razglasitvijo stečaja še prodajalo izdelke. “Imamo primer potrošnice, ki je kupila vzmetnico 24. avgusta, to je štiri dni pred začetkom stečajnega postopka, pri čemer pa je bil obljubljen tudi 60-dnevni rok za vračilo vzmetnice in vračilo kupnine,” opiše Petra Lovišček iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Na pogorišču se pojavljajo nova podjetja

Medtem ko lahko – kot vse kaže – potrošniki pozabijo na svoj denar, pa očitno ne bo hudega lastniku podjetja Studio Moderna, nekoč najbogatejšemu Slovencu Sandiju Češku. Na pogorišču podjetja Studio Moderna se namreč že pojavljajo nova imena. Na spletni strani Dormea zasledimo ime novega podjetja – Valnadin. Njegova direktorica Mateja Dolanc, sicer sestra Češkove žene, je v pisnem odgovoru pojasnila, da njeno podjetje ni naslednik Studia Moderna, bo pa eden od igralcev, ki bo poskusil zapolniti praznino na trgu.

Prodaja izdelkov naj bi predvidoma stekla oktobra. Se pa na spletni strani Dormeo pojavlja še eno ime – podjetje v nastajanju Rica home naj bi prevzelo nekatere terjatve Studia Moderne in opeharjenim strankam podarilo vrednostne bone. Vrednost bonov, o katerih nam sicer ni uspelo izvedeti nič konkretnega, je precej nižja od terjatev, giba se med 20 in 40 evri.

Stečaj Studia Moderna: brez denarja ostali dobavitelji, zaposleni in kupci