in

Šter o vstopu v Avstrijo: Mejni uslužbenci si nov odlok razlagajo različno

Po zaostritvi pogojev za vstop v Avstrijo še vedno ni povsem jasne razlage, kdo lahko v državo vstopi brez dodatnih omejitev in kdo ne. Avstrijski mejni organi si odlok različno razlagajo, težave pa imajo predvsem tisti, ki so poživitveni odmerek dobili po tem, ko so bili prvotno cepljeni s cepivom Janssen. “Soočeni smo z zelo različno situacijo glede interpretacije,” je dejal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter in izpostavil, da prav tako ni dorečen status prebolevnika.

Omikron po Evropi postaja prevladujoča različica, številne države pa zato zaostrujejo ukrepe. Sosednja Avstrija je s tem tednom zaostrila vstopne pogoje v državo. Po novem lahko brez obvezne karantene v državo vstopijo le osebe, ki so cepljenje tudi s požitivenim odmerkom, vendar se pojavljajo težave pri tistih, ki so bili prvotno cepljeni s cepivom Janssen.

“Nimamo odgovora, kaj je s tistimi, ki so cepljeni s cepivom Janssen in je nato prejel še poživitveni odmerek. Po slovenskih pravilih je taka oseba polno cepljena. V nekaterih primerih je takšna oseba lahko prehajala mejo, imamo pa tudi primere, ko so se morali dodatno testirati oziroma nekateri bi morali, če bi vstopili, v obvezno karanteno,” je dogajanje na mejnih prehodih z Avstrijo opisal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter.

Različne interpretacije

Cepivo Janssen je eno-odmerno in zato imajo te osebe po tem, ko se cepijo s poživitvenim odmerkom, v svojem covidnem potrdilu zapisano 2/2 število odmerkov in ne 3/3, kot piše v potrdilih tistih, ki so bili cepljeni z dvo-odmernim cepivom.

letališče, covidno potrdilo

Nekatere osebe cepljene s cepivom Janssen so tako imele na avstrijski meji težave, vstop brez obvezne karantene oziroma predložitve negativnega PCR testa pa je bila odvisna od interpretacij posameznega zaposlenega na mejni kontroli.

“Soočeni smo z zelo različno situacijo glede interpretacije. Posamezni uslužbenci si nov odlok razlagajo in uveljavljajo različno. Naša ambasada je za pojasnila in interpretacijo zaprosila tudi njihovo notranje in zunanje ministrstvo, vendar za zdaj še niso dobili razlage,” je dejal Šter.

Šter svetuje, da vsi pred odhodom preverijo svojo zdravstveno situacijo pri ustreznem veleposlaništvu. “Interpretacija EU govori v prid Sloveniji. Vendar lahko vsaka država pogoje spremeni po svoje, ne le Avstrija,” je še dodal Šter.

Nedorečen status prebolevnika

Prav tako ni povsem jasen status prebolevnika. “Status prebolevnika je nedorečen status. Po slovenskih predpisih je jasen, vendar slovenska QR koda prebolevnika tega ne odraža v mednarodnem statusu in to pomeni dodaten, relativno pogost zaplet,” je pojasnil Šter.

V Avstrijo je od ponedeljka, 20. decembra, mogoče vstopiti brez obveznosti nastopa karantene, v kolikor izpolnjujete PC-pogoj in ob vstopu v državo dodatno predložite negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur.

PCR-testa ni potrebno predložiti:

• če je oseba že prejela poživitveni odmerek (t.i. “Booster”).

• če lahko oseba z zdravniškim potrdilom dokaže:
– da ni preteklo več od 90 dni od okužbe z virusom SARS-CoV-2,
– da potrdilo ni bilo izdano prej kot 14 dni od potrjene okužbe oz. začetka simptomov,
– da je oseba vsaj 48 ur pred izdajo potrdila brez simptomov okužbe in
– da oseba na podlagi laboratorijskih vrednosti (CT vrednost), kljub pozitivnemu PCR-testu na SARS-CoV-2, ni več kužna.

V primeru, da oseba izpolnjuje PC pogoj, vendar ob vstopu v državo ne predloži negativnega PCR testa, lahko tega opravi takoj po vstopu. Prav tako je v tem primeru obvezna elektronska registracija (Pre-Travel-Clearance, glej spodaj). Do prejema negativnega izida je oseba napotena v karanteno, na naslovu, ki ga navede v registraciji.

Elektronska registracija – PRE-TRAVEL-CLEARANCE: https://entry.ptc.gv.at/en.html

V kolikor oseba (avstrijski državljan, državljani držav članic EU/EGP in osebe, ki imajo v teh državah prijavljeno bivališče) ne izpolnjuje PC pogoja, je ob vstopu v Avstrijo napotena v 10 dnevno karanteno. Karantena se lahko predčasno prekine od petega dne dalje z negativnim PCR testom. Obvezna je elektronska registracija (Pre-Travel-Clearance, glej spodaj).

PCT potrdilo

NIJZ svetuje tudi staro potrdilo

Pred dnevi so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potnikom svetovali, naj imajo v izogib težavam na meji, s seboj tudi staro covidno potrdilo, kar pa očitno v vseh primerih ne reši težav.

Predlagamo, naj si vsak izdan DCP državljani shranijo, ker je ponekod za vstop po izvedenem cepljenju treba nekaj časa počakati (vzpostavitev zaščite po cepljenju – nekatere države določajo pogoj 7 oziroma 14 dni po opravljenem polnem cepljenju). Osebe, ki so bile cepljene po enoodmerni shemi (Janssen) in potujejo v tujino npr. še isti dan po prejemu poživitvenega odmerka, naj imajo s seboj tudi potrdilo za osnovno cepljenje,” odgovarjajo in dodajajo, da bo tako ob prehodu meje razvidno, da ima oseba status polno cepljene osebe in je hkrati prejela poživitveni odmerek,” so nam odgovorili na NIJZ v ponedeljek.