in

Študija: Pfizerjeva tableta učinkovita pri preprečevanju hospitalizacij in smrti

Ameriško podjetje Pfizer je sporočilo, da njihovo zdravilo za covid-19 tveganje za hospitalizacijo ali smrt pri ogroženih skupinah bolnikov glede na klinične preizkuse zmanjša za skoraj 90 odstotkov. Med tistimi, ki so v študiji prejeli zdravilo paxlovid, niso zabeležili nobene smrti.

V klinični študiji je sodelovalo 2246 ljudi, pri katerih so v zadnjih petih dneh potrdili blago ali zmerno obliko bolezni covid-19 in ki imajo vsaj eno od bolezenskih stanj, zaradi katerega pri njih obstaja visoko tveganje za hud potek bolezni. Polovica sodelujočih je pet dni na vsakih 12 ur prejemala zdravilo paxlovid, polovica pa placebo, piše na spletni strani Pfizerja.

Luka Lah Alan Amadej Eferl

Če so zdravilo začeli prejemati v roku treh dni po pojavu simptomov, se je tveganje za hospitalizacijo ali smrt zmanjšalo za 89 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki so prejeli placebo.

Pri tistih, ki so zdravilo začeli prejemati v roku petih dni, se je tveganje zmanjšalo za 88 odstotkov.

Med tistimi, ki so v študiji prejeli zdravilo paxlovid, niso zabeležili nobene smrti, med tistimi, ki so prejeli placebo, pa 12, so še zapisali v sporočilu za javnost.

“Te ugotovitve prinašajo dodatno potrditev, da bi lahko naše kandidatno oralno protivirusno zdravilo, če bo odobreno, bistveno vplivalo na življenja številnih ljudi, saj podatki kažejo na učinkovitost paxlovida pri zmanjševanju tveganja za hospitalizacijo in smrt ter tudi bistveno zmanjšanje virusnega bremena. To potrjuje potencial zdravila za reševanje življenj bolnikov po vsem svetu,” je ob tem povedal izvršni direktor podjetja Pfizer Albert Bourla.

Izvedli so tudi laboratorijsko študijo učinkovitosti tega zdravila pri zdravljenju ljudi, okuženih z novo koronavirusno različico omikron. Prvi podatki kažejo, da bi bilo lahko učinkovito tudi proti tej različici, so sporočili iz podjetja.