in

Tamara Zidanšek razočarana po porazu na luknjastem igrišču Trga republike

Tamara Zidanšek. Foto: www.alesfevzer.com

Po večdnevnih zapletih zaradi neustrezne podlage na osrednjem igrišču Mima Jaušovec v centru Ljubljane je nadzornica WTA v petek vendarle prižgala zeleno luč za selitev polfinalov na Trg republike. Kot se je izkazalo že po uvodnih izmenjavah, je bila odločitev preuranjena, saj so se na igrišču hitro naredile luknje, tako da so jim morali vzdrževalci popravljati kar med točkami.

Najboljša slovenska teniška igralka se tam pred polnimi tribunami ni dobro znašla. Igra nikakor ni stekla, napak je bilo preveč, 21-letna Turkinja pa je to znala izkoristiti in je zasluženo zmagala že po uri in desetih minutah.

Predvsem v prvem nizu je Tamara Zidanšek preveč grešila, začetni udarec ji ni stekel, tako da je izgubila štiri igre na svoj servis. V drugem nizu je Zeynep Sönmez povedla že s 4:0, pri čemer je v drugi, tretji in četrti igri (drugega niza) skupaj izgubila le eno točko. Sledil je boljši odpor Tamare Zidanšek in po treh osvojenih igrah zapored vrnitev upanja, toda v osmi igri ji ni uspelo izenačiti na 4:4, v deveti pa je nasprotnici uspel brejk (skupaj je unovčila sedem od enajstih žog za brejk) za končno zmagoslavje.

Ni bilo fajn, saj sem čutila, da veliko stvari ni bilo v mojo prid. Tekmica je igrišče že poznala, jaz sem bila prvič na njemu. Pogoji so bili povsem drugi kot pretekle dni v Tivoliju. Hkrati sem čutila utrujenost od vseh odigranih partijah v zadnjih dveh tednih, a kljub temu moram biti zadovoljna z doseženim v zadnjem obdobju,” je po porazu povedala Zidanšek, ki bo na novi razpredelnici napredovala med prvih 80 igralk na svetu.

Bolj kritičen do organizatorjev in izvedbe turnirja je bil njen novi trener Blaž Kavčič. “Igrišče ni bilo primerno za igro. Verjamem, da so se organizatorji trudili in dali vse od sebe, a žal to ni koristilo Tamari oziroma njeni igri. Odboji žog so bili prenizki, ni mogla razviti svoje hitrosti in udarcev, hkrati pa se je zaradi lukenj v igrišču bala poškodbe. Brez dvoma je Tamara veliko boljša igralka, kot je to pokazal končni rezultat,” je dejal Kavčič.

Slabe volje ni skrival niti direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. “Želeli smo narediti nekaj posebnega, edinstvenega, vendar nam žal to ni uspelo. Zaradi selitve iz ene na drugo lokacijo nam je zmanjkalo časa za utrditev igrišča. Nihče točno ne ve, kaj je pravi razlog, a dejstvo je, da zadeve nismo izpeljali, tako kot bi jo morali. Po turnirju bo čas za analizo, zagotovo pa ni bojazni, da bi Slovenija v prihodnje ostala brez turnirja WTA,” je dejal Krušič.

Za drugo vstopnico za nedeljski finale (ta bo ob 15.00) se bosta pomerili Romunka Miriam Bulgaru in Španka Marina Bassols.

MEDNARODNI TURNIR SERIJE WTA 125 – LJUBLJANA
(107.360 evrov, pesek)
Polfinale:
SÖNMEZ (TUR) – ZIDANŠEK (SLO/4)
6:2, 6:3
BASSOLS (ŠPA/5) – BULGARU (ROM)

DVOJICE, finale:
Amina ANŠBA/Quinn GLEASON (RUS/ZDA/3) – Yuliana LIZARAZO/Freya CHRISTIE (KOL/VB/4)
6:3, 6:4

Ženski tenis se vrača na Kitajsko
Ženski teniški turnirji se v ponedeljek vračajo na Kitajsko, manj kot dve leti po tem, ko je združenje WTA sklenilo, da bo bojkotiralo državo zaradi skrbi za igralko Peng Šuaj. Turnir WTA v Gvangdžovu bo prvi na celinski Kitajski po letu 2019. Čeprav se ga ne bo udeležila nobena izmed 20 najboljših na svetu, bo pritegnil veliko pozornosti.