in

TikTok mora plačati 345 milijonov evrov zaradi kršenja pravil glede mladoletnih uporabnikov

Foto: EPA

Preiskava ravnanja družbe TikTok s podatki mladoletnih uporabnikov, ki je trajala od julija do decembra 2020, se je osredotočila na nekatere nastavitve v aplikaciji in preverjanje starosti med procesom registracije uporabnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Videoposnetki in objave uporabnikov med 13. in 17. letom starosti so bili po privzetih nastavitvah dostopni vsem uporabnikom, enako tudi možnost komentiranja objav, kar je v nasprotju s splošno uredbo EU-ja o varstvu podatkov (GDPR).

TikTok: Ukrepi za odpravo kršitev večinoma že sprejeti

Družba TikTok je medtem sporočila, da se ugotovitve preiskave nanašajo predvsem na privzete nastavitve, ki so veljale pred tremi leti.

“Večina teh rezultatov ni več relevantna zaradi ukrepov, ki smo jih uvedli še pred začetkom preiskave,” so sporočili. V skladu z novimi nastavitvami so namreč vsi profili uporabnikov, mlajših od 16 let, avtomatsko označeni kot zasebni in niso dostopni vsem.

Poleg globe je bilo TikToku naloženo tudi, naj v treh mesecih v celoti uskladi svoje sisteme za obdelavo podatkov z GDPR-jem. TikTok naj bi do konca prihodnjega leta proces obdelave podatkov evropskih uporabnikov izvajal le v novih centrih za obdelavo podatkov na Irskem in Norveškem.

TikTok, ki je v lasti kitajske korporacije Bytedance, si tako poskuša okrepiti zaupanje v Evropi, saj se v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo skrbi o širjenju vpliva Kitajske prek TikToka. Evropska komisija in številne evropske vlade so v zadnjih mesecih prepovedale uporabo aplikacije na mobilnih telefonih svojih zaposlenih.