in

Umrl je Ivan Bizjak, nekdanji politik in prvi slovenski varuh človekovih pravic

Umrl je nekdanji slovenski politik in varuh človekovih pravic Ivan Bizjak. Star je bil 67 let.

V 68. letu starosti je umrl nekdanji slovenski politik in varuh človekovih pravic Ivan Bizjak, poroča 24ur.com.

V vladi Janeza Drnovška, ki je nastala po volitvah leta 1992, je zasedel mesto ministra za notranje zadeve. Leta 1994 je z mesta ministra odstopil in bil imenovan za prvega varuha človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Po izteku mandata je v Drnovškovi vladi, oblikovani po volitvah 2000, prevzel resor za pravosodje in ga ohranil tudi potem, ko je sredi mandata vlado prevzel Anton Rop. Aprila 2004 je vladajoča koalicija razpadla in Bizjak je z mesta ministra odstopil. 2005 je odšel v Bruselj na sedež Sveta EU, kjer je do 2011 zasedal visok položaj generalnega direktorja direktorata za pravosodje in notranje zadeve. Po vrnitvi v Slovenijo se je upokojil.

Bizjak je sodeloval pri nastajanju politične stranke Slovenski krščanski demokrati (SKD) in bil v prvi polovici devetdesetih let 20. stoletja njen vidnejši član. Med letoma 1991 in 1994 je bil tudi podpredsednik stranke. Med letoma 2001 in 2003 je zasedal mesto podpredsednika stranke SLS.

Kot strokovnjak za problematiko človekovih pravic in pravosodno politiko je bil član vodstva svetovnega združenja ombudsmanov (1996–2000), predavatelj na domačih in tujih visokošolskih ustanovah in pisec več strokovnih člankov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Oznake