in

Ustanovna seja delovne skupine za izgradnjo Nek2, navzoč tudi premier Robert Golob

Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob je junija obiskal Krško, kjer je projektu izrazil politično podporo z besedami, da bo jedrska energija sčasoma edini zanesljivi vir energije v Evropi.

Gen energija je ob tem celo povečala ambicijo pri projektu in zdaj namesto prvotno predvidenega reaktorja z močjo do 1000 megavatov govori celo o možnosti 2400-megavatnega reaktorja ali dveh reaktorjev. V igri so ameriška, francoska in južnokorejska tehnologija, za sodelovanje pri naložbi naj bi se zanimali tudi domače gospodarstvo in vlagatelji iz tujine.

Za študije skupno je bilo od leta 2006 namenjenih, mislim da približno 20 milijonov evrov. Za odkupe zemljišč do zdaj okrog sedem, in če naredimo aproksimacijo, koliko se je namenilo še z internimi resursi, ki so bili alocirani na projekt, moramo dodati še nekaj milijonov evrov,” je za Radio Slovenija povedal generalni direktor Neka Dejan Paravan.

Vlada je nato julija za koordinacijo projekta imenovala posebnega državnega sekretarja v premierjevem kabinetu. To je postal Danijel Levičar, donedavni poslovni direktor v družbi Gen energija.

Na začetku septembra je nato imenovala še delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih dejavnosti pri projektu, katere namen je usklajevanje priprav podlag in pripravljalnih aktivnosti za Nek2. Poleg več ministrstev in uprave za jedrsko varnost v njej sodelujejo še Gen energija, Nuklearna elektrarna Krško ter Eles.

V vsakem primeru bodo objekt in njegove priključitve v najboljšem primeru, torej ob ustrezni prilagoditvi zakonodaje in maksimalni pospešitvi postopkov, postavili najprej leta 2037. Ob tem je povsem mogoč tudi referendum.

Kritike so ob napovedanih dejavnostih pričakovano spet prišle iz Avstrije, koroški deželni glavar Peter Kaiser je po poročanju Radia Slovenija napovedal tudi protest pri slovenskem političnem vrhu.