in

V Avstriji konec strogega zaprtja, v Veliki Britaniji višja stopnja ogroženosti

V Avstriji se je končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. Medtem pa Velika Britanija ob naraščanju okužb z različico omikron zvišuje stopnjo ogroženosti.

V Avstriji se je z današnjim dnem končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo za vse prebivalce naše severne sosede. Z jutrišnjim dnem tako lockdown velja le še za necepljene ter za tiste, ki koronavirusne bolezni niso preboleli.

Epidemiološka slika v Avstriji je kljub popolnemu zaprtju, ki so ga ravnokar prestali, slaba. Ne glede na to so se v deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko odločili, da bo od danes naprej v pretežni meri znova odprto vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa.

Na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji so medtem izbrali scenarij, po katerem bodo z odprtjem gostinskih lokalov in prenočitvenih objektov počakali do petka, na Dunaju pa še malo dlje, do prihodnjega ponedeljka. V Zgornji Avstriji so splošno zaprtje podaljšali do petka, nato pa se bo odprlo vse.

S februarjem pa v Avstriji v veljavo stopi obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki imajo tam prijavljeno prebivališče ter so starejši od 14 let.

Veliki Britaniji naraščanje okužb z omikronom

Britanske zdravstvene oblasti so danes zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno razičico omikron. Drevi pričakujejo nagovor premierja Borisa Johnsona, ki se sicer te dni sooča z očitki, da je kršil lastna covidna pravila. Pod pritiskom je predvsem zaradi obtožb o kršenju epidemioloških ukrepov med lanskimi božičnimi prazniki.

Raven ogroženosti so zvišali s tretje na četrto, ki je druga najvišja na petstopenjski lestvici. To pomeni, da je stopnja širjenja okužb visoka, pritisk na britanske zdravstvene službe pa splošen in velik ali pa naraščajoč.

V državi so sicer danes potrdili 1239 primerov okužbe z različico omikron, kar 65 odstotkov več kot v soboto.

Foto : Kirsty O’Connor/Pool via REUTERS