in

V Evropskem parlamentu glasovanje o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji

Rezultati glasovanja naj bi bili znani ob 16. uri. Foto: Reuters

Štiri politične skupine, ki so resolucijo predlagale, socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica, so v njej izrazili zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke razklanosti v Sloveniji ter pozvali politike, naj zagotovijo spoštljivo javno razpravo.

Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), sicer evropska politična družina slovenskega premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

V EPP so si prizadevali, da bi resolucijo umaknili z dnevnega reda zasedanja, saj da sta glavna razloga zanjo – zapleti z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in financiranjem STA, rešena. Po neuradnih informacijah so se v sredo na sestanku tudi dogovorili, da naj bi skupina glasovala proti resoluciji. “Resolucija ni tisto, kar so pričakovali avtorji, ampak se je sprevrgla v neko povsem benigno besedilo,” je povedala Romana Tomc (Evropska ljudska stranka).

Fajon: Resolucija ni politično motivirana

Predlog resolucije se v svojih 18 točkah ne razlikuje veliko od poročila skupine evropskih poslancev, ki je oktobra obiskala Slovenijo, do izteka roka pa je bilo k besedilu vloženo le dopolnilo evropske poslanke Assite Kanko iz politične skupine evropskih konservativcev in reformistov, ki poudarja, da slovenske javne ustanove kljub politični polarizaciji in grobi javni razpravi delujejo dobro, Sloveniji pa čestita za uspešno predsedovanje.

Tanja Fajon (Socialisti in demokrati) je dejala, da pričakuje, da bo resolucija sprejeta. “Vse drugo bi me presenetilo, v njej so dejstva, ni politično motivirana,” je dejala. Klemen Grošelj (Prenovimo Evropo) pa: “Predvsem bo to potrditev zavedanja v Evropskem parlamentu, za kako resno situacijo gre v Sloveniji, predvsem pa pričakujem relativno široko podporo resoluciji, ki bo presegala delitve med različnimi političnimi skupinami.”
Izid glasovanja naj bi bil znan okoli 16. ure.