in

V Hongkongu odstranili kip, posvečen pokolu na Trgu nebeškega miru

V Hongkongu so z območja tamkajšnje univerze pozno v sredo odstranili znamenit kip, posvečen pokolu na Trgu nebeškega miru. Gre za enega še zadnjih javnih spomenikov v Hongkongu, ki so spominjali na tragične dogodke iz leta 1989, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle prodemokratične proteste v Pekingu, poroča britanski BBC.

Kip, ki je prikazoval nakopičena trupla, so odstranili v času, ko Peking tudi sicer ostro ukrepa proti vsakršni kritiki v Hongkongu.

Različica omikron

Hongkong je bil še eden zadnjih krajev na Kitajskem, kjer so se lahko doslej spominjali protestov na Trgu nebeškega miru, ki so zelo občutljiva tema v državi. Leta 1989 so na trgu v središču Pekinga izbruhnili študentski protesti, na katerih so zahtevali politične svoboščine. Več tisoč ljudi se je tedne zbiralo na trgu, junija tistega leta pa je proti njim nasilno posredovala vojska. Po različnih podatkih je bilo pri tem ubitih od nekaj sto do morda celo nekaj tisoč ljudi.

Hongkonška univerza je sprva ukazala odstranitev kipa že v oktobru. Tako so se odločili po pravnem nasvetu in oceni ogroženosti, skrbela naj bi jih tudi varnost zaradi krhkosti kipa. Delavci so osem metrov visok kip zdaj odstranili, skriti za plastičnimi kulisami, varnostniki pa so novinarjem preprečili dostop do območja.

Oznake