in

V Stožicah najbolj bučno pozdravili Zlatana Ibrahimovića

Zlatan Ibrahimović. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Legendarni Šved je požel največji aplavz ob predstavitvi 36 nogometašev obeh ekip in vzklike “Ibra, Ibra!”.

Postavi obeh ekip

Rdeči: James; Vidić, Srna, Silvestre, Ilić, Brečko, Jokić; Figo, Pires, Koren, Karagounis, Altintop, Asanović; Olić, Mandžukić, Bierhoff, Ševčenko, Aćimović, Savičević. Trener: Capello.

Modri: Buffon; Maldini, Abidal, Cesar, Ćorluka, Zanetti, Kobiašvili; Seedorf, Pavlin, Boban; Ibrahimović, Novaković, Berbatov, Mijatović, Šuker, Tavares, Klose. Trener: Kek.


Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Že davno razprodani dogodek je plod pobude predsednika Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandra Čeferina.

Popoldne je Čeferin skupaj s kapetanoma obeh ekip Luisom Figom (rdeči) in Paolom Maldinijem (modri) sodeloval na novinarski konferenci v hotelu InterContinental. “Kot sem že večkrat povedal, je nogomet več kot samo šport. Nogomet je del naše kulture in zgodovine ter nas povezuje, tako da pričakujem zelo pozitivno vzdušje danes na tekmi,” je dejal prvi mož Uefe in pojasnil, kako je nastala ideja za takšen dogodek.

Foto: BoBo/Borut Živulović

Foto: BoBo/Borut Živulović

“Ko smo videli, kaj se je v Sloveniji zgodilo, smo prišli na idejo o dobrodelni tekmi. Zelo sem vesel, da so se moji prijatelji, nogometne legende, odzvali. Zelo sem vesel podpore vseh donatorjev in pokroviteljev ter vseh, ki so kupili vstopnico. Pričakujem, da bo čim več ljudi tudi danes poslalo kakšen SMS (POMAGAM5 na 1919) in eksplozijo pozitivne energije.”

Poudaril je, da je že od začetka vedel, da bodo zbrali takšno zvezdniško ekipo. “To so prijatelji, spoštujejo dobrodelnost, nisem si pa niti približno predstavljal, da bomo tako hitro zbrali toliko sredstev, da bomo tako hitro razprodali stadion in da bo to dogodek na taki ravni.” Zbrani znesek bo znan po tekmi.

Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Figo: Najpomembneje je, da se ne poškodujem

Dodal je še, da so naravne nesreče zdaj tako pogoste, da se nanje kar hitro pozablja, da pa je dobra ideja o tem, da bi pomagali kjer koli, kjer so podobne krize, a da je vseeno težko vsakokrat zbrati toliko ljudi. “Kolikor vidim fante, se bojim, da bodo lahko naslednjič igrali šele čez kakšno leto,” se je še pošalil glede fizične pripravljenosti gostov.

“V zadovoljstvo je biti tu. V mladih letih se niti toliko ne zavedaš tovrstnih težav, zdaj, ko si to lahko privoščiš, pa lahko pomagaš. Vedno pa je v zadovoljstvo videti prijatelje in odigrati kakšno tekmo,” je povedal Maldini in v šali dodal, da je nazadnje igral pred sedmimi leti ter da bo zato nekaj pritiska.

Figo je prav tako potrdil, da mu je vedno v zadovoljstvo pomagati na takšnih tekmah in dogodkih. “Ko me je predsednik vprašal za udeležbo, sem moral slediti. Vedno moraš slediti šefu,” je v smehu izjavil Portugalec. “Tudi jaz čutim veliko pritiska, saj dolgo nisem igral, a najpomembneje je, da se ne poškodujem.”

Paolo Maldini, Aleksander Čeferin in Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Paolo Maldini, Aleksander Čeferin in Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Moj oče Cesare je bil rojen v Trstu. Neki italijanski novinar pravi, da imamo slovenske korenine, a ne vem točno, od kod izviramo. Rojen sem bil v Milanu, mi je pa Slovenija blizu, saj smo sosedi. Tretjič sem tu. Z Milanom smo pred 30 leti igrali proti Olimpiji v kvalifikacijah za Ligo prvakov.

Paolo Maldini

Igrajo dvakrat po 30 minut

Tekmo so obiskali tudi številni nogometni delavci, funkcionarji, predsedniki tujih klubov in nogometnih zvez ter poslovneži, ki bodo vsak po svojih močeh prispevali sredstva za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji.

Vrata stadiona, na katerem je več kot 16 tisoč gledalcev, so odprli ob 18.30. Uradni program se je začel ob 20. uri, tekma nogometnih zvezdnikov z dvema polčasoma po 30 minut pa ob 20.30. Sodi nekdaj najbolj priznani evropski sodnik, Italijan Roberto Rosetti.

Ob polčasu tekme bodo na odru tudi glasbeni gosti, med njimi Bojan Cvjetićanin (Joker Out), Hamo in Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love), Zoran Predin ter skupina King Foo.

Popoldne pred tekmo je bila v Stožicah odprta tudi navijaška cona.

Uefa in Čeferin sta se na poplave odzvala že 8. avgusta, ko je Uefa odobrila 300.000 evrov pomoči. Z 20.000 evri je na pomoč priskočila tudi Nogometna zveza Slovenije.

Čeferin v Stožicah zbral nogometne legende za pomoč po poplavah