in

V torek bi proti covidu-19 lahko začeli cepiti otroke med 5 in 11 let

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je sprejela predlog stališča pediatrične stroke in cepljenje proti covidu-19 posebej priporočila otrokom od pet do enajst let s kroničnimi boleznimi ter tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19, pa jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem. Sprejeli so tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke v tej starostni skupini. Cepljenje bi se lahko začelo v torek, ko je predvideno, da bo na cepilna mesta prispelo cepivo za otroke, ki je zanje prilagojeno.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

Kot je povedal pediater Denis Baš, je pediatrična stroka oblikovala tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to je podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje bi se lahko začelo v torek

Cepljenje otrok bi se po Baševih navedbah lahko začelo v torek, ko bo na cepilna mesta prispelo tudi cepivo za otroke. To je prilagojeno za otroke – gre za manjše in manj koncentrirane odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo 10 odmerkov. Otroke bodo cepili v cepilnih centrih, v večini katerih bo cepljenje izvajal pediater, je še povedal Baš.

Več informacij o cepljenju otrok je pričakovati na torkovi novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Direktor pediatrične klinike brez zadržkov

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je v začetku decembra pojasnil, da se letošnjo jesen novi koronavirus intenzivno širi med otroško populacijo. Po podatkih NIJZ so lani od septembra do decembra zabeležili nekaj več kot 4000 okužb pri otrocih, mlajših od 18 let.

Podobno je pojasnil tudi v intervjuju za N1. “Okužbe v otroški populaciji so se praktično podeseterile, največ jih je v višjih razredih osnovne šole, pri otrocih, starih med 12 in 14 let. Več kot 10 odstotkov vsake generacije se je v letošnjem šolskem letu že dokazano prekužilo, dejansko je okužb najbrž še več,” je dejal.

Glede cepljenja otrok, starih od 5 do 11 let je povedal, da je klinična študija, v katero je bilo vključenih preko tisoč otrok, pokazala manj neželenih stranskih učinkov kot pri skupini otrok od 12 do 15 let. Na podlagi podatkov iz drugih držav pediatri po njegovih besedah priporočajo cepljenje tudi otrok od 5 do 11 let, še posebej tistih s kroničnimi boleznimi. Cepljenje zmanjša možnost obolevanja in verjetnost okužb ter prenosa v domačem okolju, je dejal Pokorn.

Kot je dodal, sam zadržkov nima. Tudi za N1 je navedel, da bi se v primeru, da bi imel otroka v tej starostni skupini, zanj brez dvomov odločil za cepljenje. “S tem bi zmanjšal možnost, da bi moj otrok zbolel. Zmanjšal bi tudi možnost, da bi domov prinesel okužbo. S cepljenjem otrok bi bilo manj širjenja okužb in tudi družba bi lažje delovala,” je dejal.

Po neuradnih informacijah STA so na kliniki že začeli zbiranje prijav za cepljenje.