in

V več evropskih državah, tudi v Sloveniji, racije proti kalabrijski mafiji

Racija v Nemčiji. Foto: Reuters

V racijah je sodelovalo najmanj 2770 policistov, so sporočili Europol in pristojne oblasti v več državah.

V operaciji so sodelovale Belgija, Nemčija, Italija, Francija, Portugalska, Španija, Romunija in Slovenija, je sporočil Europol, ki poleg tega navaja še sodelovanje Brazilije in Paname. V Sloveniji sta glede na sporočilo sodelovala preiskovalni sodnik in tožilstvo v Novi Gorici, poleg tega tudi policija in uprava kriminalistične policije.

O racijah so že pred tem poročale posamične evropske države, med drugim Nemčija, kjer so sporočilo o tem objavila tožilstva zveznih dežel Bavarska, Posarje, Severno Porenje – Vestfalija in Porenje – Pfalško. V Nemčiji so preiskali približno 100 poslopij, vključno z zasebnimi hišami, stanovanji, pisarnami in drugimi poslovnimi stavbami. Izvedli so približno 30 nalogov za aretacijo.

Največja operacija proti ‘Ndrangheti doslej

Hkrati so racije v okviru skupne operacije, ki jo na prošnjo oblasti v Italiji, Nemčiji in Belgiji usklajujeta Europol in Eurojust, izvajale tudi oblasti v drugih državah.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

O operaciji je poročalo tudi tožilstvo v Bruslju, od koder so sporočili, da so v Belgiji izvedli 25 racij, 13 ljudi so prijeli. “Brez dvoma gre za največjo operacijo proti kalabrijski mafiji v Evropi doslej,” je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van Duyse.

V Italiji je v operaciji po njegovih besedah sodelovalo 1400 policistov, v Nemčiji pa 1000. Preiskave naj bi temeljile na nalogu belgijskega sodnika, ki je primere preiskoval od leta 2018.

‘Ndrangheta, ki ima sedež v Kalabriji na jugu Italije, velja za eno največjih in najvplivnejših kriminalnih organizacij v Evropi. Danes pridržanim med drugim očitajo pranje denarja, izogibanja davkom, goljufije in tihotapljenje mamil.

“Ni prostora za organiziran kriminal”

Kot navaja Europol, se je skupina v glavnem posvečala mednarodni trgovini z mamili iz Južne Amerike v Evropo, pa tudi v Avstralijo. Kot so ugotovili, je mafijska skupina sodelovala s kolumbijskim kriminalnim združenjem in albansko skupino, ki deluje v Ekvadorju in več evropskih državah.

Klani ‘Ndranghete so bili poleg tega glede na zadnje ugotovitve udeleženi v mednarodni trgovini z orožjem, ki je potekala iz Pakistana v Južno Ameriko. Orožje naj bi zagotavljali v zameno za pošiljke kokaina. Preiskovalci so sledili toku denarja v obsežnem svetovnem sistemu pranja denarja, v katerem je bilo ogromno vlaganj v Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Portugalskem, v Argentini, Urugvaju in Braziliji.

Kriminalna skupina je svoje dobičke vlagala v nepremičnine, restavracije, hotele, avtopralnice, supermarkete in druge komercialne dejavnosti, še navaja Europol.

Notranji minister Porenja – Pfalškega Michael Ebling je današnjo operacijo opisal kot “učinkovit udarec” mafiji. “Danes je bil poslan jasen signal, da v Evropi ni prostora za organiziran kriminal,” je sporočil.

V Sloveniji prijeli državljana Italije

Kriminalisti v Novi Gorici so okviru omenjene akcije v zgodnjih jutranjih urah prijeli 35-letnega državljana Italije in opravili osebno in hišno preiskavo, je za STA sporočila Policijska uprava Nova Gorica.

O odvzemu prostosti tujemu državljanu je policija obvestila pristojne pravosodne organe. Italijanskega državljana so nato privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.

Italijanski državljan je bil po ugotovitvah tujih varnostnih organov vpet v kriminalno dejavnost s področja prepovedanih drog in drugih s tem povezanih kaznivih dejanj, ki jih je kriminalna združba izvajala na mednarodni ravni, sporoča PU Nova Gorica.

V sklopu teh dejavnosti je bilo vključenih skupno 20 kriminalistov Policijske uprave Nova Gorica in uprave kriminalistične policije GPU-ja. Slovenska policija pa je pri tem sodelovala tudi z italijanskimi varnostnimi organi.