in

Varčevanje na bankah: koliko obresti dobite za 10.000 evrov depozita?

Banke so septembra dvignile obrestne mere pri vezavi depozitov. Preverili smo ponudbo na slovenskem trgu in višino obrestnih mer.

Še do nedavnega so bile obrestne mere za varčevanje na slovenskih bankah zelo nizke, s septembrom pa so jih nekatere banke dvignile.

Po podatkih Evropske centralne banke (ECB) je povprečna obrestna mera pri enoletni vezavi depozitov 2,83 odstotka. Slovenija je s povprečjem 0,88 odstotka skoraj povsem na repu članic EU. Nekoliko več bi na bankah v Sloveniji dobili pri vezavi denarja za dve leti, kjer smo z 2,24 odstotka bližje evropskemu povprečju – 2,75 odstotka.

Varčevanja na bankah pri nas se močno razlikujejo, večina pa višje obrestne mere ponuja za privabljanje novih strank. Ob tem je treba dodati, da največkrat banke ob tem zahtevajo tudi prenos plače na njihov račun. Posebno pozornost se izplača posvetiti tudi dolžini varčevanja, saj lahko na primer ob podaljšanju varčevanja z 12 na 13 mesecev prinese višjo obrestno mero.

V Addiku obstoječim komitentom v zneskih od 400 evrov navzgor in vezavi od 91 do 180 dni ponujajo 1,95-odstotno obrestno mero, novim uporabnikom pa 2,8-odstotno. Obstoječim komitentom v primeru vezave do vključno enega leta ponujajo 2,3-odstotno obrestno mero, do vključno dveh let pa 2,8-odstotno. V primeru vezave med dvema in tremi leti se obrestna mera povzpne na 2,95 odstotka, med tremi in petimi leti pa na tri odstotke. Nova ali obstoječa stranka bi ob vezavi 10.000 evrov za eno leto dobila 230 evrov obresti (2,3 odstotka).

Stanovanja
Dewesoft z novimi razvojnimi prostori v Trbovljah

Na avstrijski banki so obrestne mere začeli zviševati lanskega septembra. Takrat je bila za ročnost 12 do 24 mesecev obrestna mera 1,1 odstotka.

Pri NLB obrestna mera ob vezavi za eno leto znaša en odstotek. Če sredstva vežete le za mesec več, poskoči na 2,5 odstotka. Ob vezavi 10.000 evrov bi tako po enem letu prejeli 100 evrov obresti, v primeru vezave za 13 mesecev pa bi se nabralo 270 evrov obresti.

Največja banka v Sloveniji nima različne ponudbe za nove in obstoječe stranke, obrestne mere pa je dvignila v začetku septembra.

Največja primorska banka Intesa Sanpaolo novim komitentom ponuja tudi do 3,5-odstotno obrestno mero za šestmesečne depozite. Sicer pa se njihova ponudba razlikuje, ali sklenete varčevanje po spletu ali v poslovalnici. Za enoletno varčevanje obstoječim strankam ponujajo dva odstotka obresti, za nove pa 3,1 odstotka. Pri vezavi 10.000 evrov bi se tako v enem letu nabralo 310 evrov obresti za nove komitente, za stare pa 200 evrov. Obrestna mera še malenkost poskoči, če vežete več kot 50.000 evrov.

Pri BKS Bank pri vezavi za eno leto ponujajo 1,3-odstotno obrestno mero, če vežete več kot 100.000 evrov, pa 2,25-odstotno obrestno mero. Pri vezavi 10.000 evrov za eno leto bi se nabralo 130 evrov obresti. Obrestne mere so iste za obstoječe stranke kot za nove.

Telefonski pogovor med Robertom Golobom in Ano Roš Stojan
Jadranka Rebernik

Unicredit omogoča le vezavo denarja do 12 mesecev. V posebni ponudbi za nove stranke imajo 3-odstotne obresti za vezavo med tremi in 12 meseci. Za redne stranke imajo 0,9-odstotne obresti, če sklenejo varčevanje v poslovalnici, oziroma enoodstotne, če to storijo po spletu. To pri vezavi 10.000 evrov znaša 100 evrov letno za obstoječe stranke, novi komitenti pa bi dobili 300 evrov.

Gorenjska banka ponuja 2,6-odstotno obrestno mero za varčevanja od 13 do 23 mesecev, pri dobi 24 do 35 mesecev pa se zviša na 2,8 odstotka. Pri vezavi za 13 mesecev bi dobili 281 evrov obresti. Tudi Gorenjska banka nima posebne ponudbe za nove komitente.

Na Sparkasse se obrestna mera razlikuje med tem, ali izberete kratkoročni ali dolgoročni tip depozita. Pri kratkoročnem je pri vezavi za 365 dni obrestna mera 2,3 odstotka, pri dolgoročnem za 12 mescev pa 2,5 odstotka.

NKBM in SKB z daleč najnižjimi obrestnimi merami

Če je večina bank v zadnjih tednih in mesecih zvišala obrestne mere za depozite, pa se za spremembo niso odločili v NKBM in SKB, ki sodita pod okrilje madžarskega velikana OTP. Strankam ponujajo le 0,01-odstotno obrestno mero, kar v enem letu in vezavi 10.000 evrov nanese en evro.

V SKB višino obresti pojasnjujejo, da imajo še vedno presežno likvidnost, zaradi česar se obrestne mere za depozite prilagajajo postopno.

“Kljub zanemarljivo nizkim obrestnim meram imajo gospodinjstva v bankah še vedno za 26,4 milijarde evrov depozitov (na dan 30. 6. 2023). Slovenija glede tega izstopa pri porazdelitvi finančnega premoženja, saj depoziti in gotovina pomenijo približno polovico celotnega premoženja Slovencev, kar je precej nad vzhodnoevropskim in svetovnim deležem.

Hkrati se zmanjšujeta tako delež lastništva delnic kot tudi dolgoročnega življenjskega in pokojninskega varčevanja, kar pa v okolju tako visoke inflacije lahko povzroči izgubo realne vrednosti osebnega premoženja,” so zapisali v obrazložitvi.

Rekordne obrestne mere za depozite bank pri ECB

ECB je na septembrskem zasedanju ključne obrestne mere dvignila za 0,25 odstotne točke.

S tem se je depozitna obrestna mera, po kateri poslovne banke hranijo presežne likvidnosti pri ECB čez noč, zvišala na štiri odstotke, kar je najvišje od uvedbe evra leta 1999.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.