in

Višje sodišče o pritožbi na sodbo Milku Noviču

Milko Novič. Foto: BoBo

Odločitev bodo vpletenim posredovali pisno.

Okrožno sodišče v Ljubljani je junija izdalo pisno sodbo, s katero je 21. decembra lani Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi decembra 2014 umoril takratnega direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. Kot so junija sporočili Novičevi zagovorniki, je medtem pregon Noviča zastaral. A je tožilstvo takrat napovedalo pritožbo.

Izračun obrambe in tožilstva o zastaranju primera se namreč zaradi izbruha epidemije, ko nekateri roki na sodišču niso tekli, razlikuje. Po mnenju obrambe je primer zastaral že oktobra lani, po izračunih tožilke Blanke Žgajnar pa naj bi 27. decembra letos, pa poroča portal Svet24.

Ob tem so na portalu navedli tudi Novičevo izjavo, ki je ob vnovičnem obisku sodišča dejal, da se počuti grozno, a tudi, da mu zadostuje, da je bil dvakrat sodno oproščen.

Umor se je zgodil 16. decembra 2014

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta spoznala za krivega umora Jamnika ter mu dosodila 25-letno zaporno kazen.

Njegovi zagovorniki so se na sodbo pritožili na višje sodišče, ki je decembra 2017 obsodilno sodbo potrdilo. Ves čas postopka je bil Novič v priporu.

Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom oziroma sodnikom in mu tudi prekinilo prestajanje kazni.

Drugo sojenje se je začelo 18. decembra 2018 pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvijezdan Radonjić. Ta je Noviča aprila 2019 oprostil obtožbe umora, na kar se je pritožila tožilka Blanka Žgajnar. Zadeva je spet romala na Višje sodišče v Ljubljani, ki je marca 2020 ugodilo zahtevi Specializiranega državnega tožilstva za izločitev sodnika Radonjića in razveljavilo oprostilno sodbo Noviču. Zadevo je vrnilo sodišču prve stopnje v novo, že tretje sojenje, pred popolnoma spremenjenim senatom.

To se je začelo 3. julija lani, ko se je že približeval tudi rok za zastaranje zadeve. Senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik je sojenje izpeljal v šestih mesecih in 21. decembra lani izrekel še drugo oprostilno sodbo za Noviča.