in

Višje sodišče uradno ugotovilo, da je primer Novič zastaral

Foto: BoBo

Okrožno sodišče v Ljubljani je 21. decembra 2020 Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi umoril Jamnika. Čeprav je obramba menila, da je zadeva zastarala, se je tožilstvo na sodbo pritožilo, višje sodišče pa je zdaj pritožbo zavrnilo, ker je ugotovilo, da je zadeva zastarala.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani spoznala za krivega umora in mu dosodila 25-letno zaporno kazen, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom in mu prekinilo prestajanje kazni. V drugem sojenju pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvijezdan Radonjić, je bil Novič spoznan za nedolžnega. Zadeva je po pritožbi romala na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo, zadevo pa vrnilo v že tretje sojenje.

Novi senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik je zaradi bližajočega zastaranja sojenje izpeljal v šestih mesecih in 21. decembra lani izrekel še drugo oprostilno sodbo. Tožilstvo se je na odločitev pritožilo, a ga je višje sodišče zdaj zavrnilo. Primer je tako pravnomočno zastaral, storilec Jamnikovega umora pa ostaja neznan.