in

Vlada ni popustila: le za otroke s posebnimi potrebami samotestiranje doma

S ponedeljkom začne veljati novost za šolarje glede samotestiranja, ki jo je vlada sprejela s petkovim odlokom. Samotestiranje se bo izvajalo v šolah. Je pa vlada sprejela izjemo, po kateri se bodo lahko šolarji s posebnimi potrebami testirali v domačem okolju. Učenci bodo imeli od ponedeljka dve možnosti: obvezno samotestiranje v šoli in nošnja mask ali pa šolanje na daljavo.

“Glede ukrepa obveznega samotestiranja za vse učence osnovne šole in ukrepa samotestiranja za učence s posebnimi potrebami, smo na ministrstvu prejeli številne pobude. Vlada je glede na izjemno zahtevno epidemiološko situacijo sklenila, da se bo samotestiranje od ponedeljka, 15. novembra, izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol, pod nadzorom strokovnih delavcev, trikrat tedensko,” je dejal Damir Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

sprehod ljudje zbiranje

Vlada je na predlog ministrstva dodala izjemo in sicer učence in dijake s posebnimi potrebami. Ti bodo samotestiranje lahko izvajali v domačem okolju, če samotestiranje v šoli iz objektivnih razlogov ni mogoče.

Za vse ostale učence in dijake pa sta na voljo dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask, druga pa je izobraževanje na daljavo. To bo veljalo za vse tiste učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali.

Orehovec je ob tem znova opozoril, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. “To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja covida,” je dodal.

Pred ponedeljkom, ko začne veljati nov odlok za šolarje, so nekateri starši, ki nasprotujejo samotestiranju, napovedali bojkot pouka. “Upam, da se bojkot ne bo zgodil. Izobraževanje je pomembno. Samotestiranje in nošenje mask je minimalen doprinos k obvladovanju epidemije. Enako delajo tudi v Avstriji in Nemčiji,” je odgovoril Orehovec.

Sviz kritičen do ministrice

Vlada je v zadnjem odloku o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa uvedla nekaj sprememb za šolarje. Določila je denimo, da se bodo morali od prihodnjega ponedeljka vsi učenci samotestirati v šolah in ne več doma kot doslej. Številni starši in ravnatelji opozarjajo na nepremišljenost takšnih sprememb.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je denimo poudaril, da ukrepi začnejo veljati v ponedeljek, pri čemer nastajajo zelo močni šumi pri vseh, ki so vključeni v izobraževalni proces: staršev in otrok ter učiteljstva in ravnateljev. Povedal je, da samotestiranje podpirajo, vendar pa zaradi nedorečenosti odloka spremembe ne bodo prispevale k doseganju ciljev.

Od ponedeljka obvezne kirurške maske ali maske tipa FFP2

V združenju ravnateljev so izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za druge pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju. Obveščeni so bili tudi, da nekateri učitelji že sedaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok.

Po odloku so že od ponedeljka v osnovnih in srednjih šolah obvezne tudi kirurške maske ali maske tipa FFP2. Številni starši pa so se v zadnjih dneh znašli v težavah, saj je zaloga otroških kirurških mask v številnih lekarnah in drugih specializiranih trgovinah pošla. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar jim je svetovala, naj do nadaljnjega uporabljajo maske iz blaga. “Ko bodo otroške maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, pa gredo tudi otroci na kirurške maske,” je dejala.

PCT za starejše od 12 let pogoj tudi za vstop v državo

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo. Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana, je s 15 let znižala na 12 let.

V odlok bodo tudi izrecno zapisali, da hitri test za samotestiranje na novi koronavirus ne veljajo kot dokazilo za vstop v Slovenijo. STA