in

Vlada odločila: potrdilu o cepljenju veljavnost poteče po 270 dneh

Vlada je današnji seji odločila, da bo potrdilom o cepljenju proti covidu-19 veljavnost potekla po 270 dneh. Če se bo posameznik v tem obdobju cepil s poživitvenim odmerkom, se bo veljavnost potrdila podaljšala.

Takšno ureditev je vladi predlagal minister za zdravje Janez Poklukar. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se ga bo začelo s 1. februarjem 2022.

Veljavnost potrdila o cepljenju proti covidu-19 bo tako po februarju potekla po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva. S to ureditvijo vlada sledi priporočilu posvetovalne skupine za cepljenje, ki ga je pripravila 13. decembra. Veljavnost bo mogoče podaljšati, posameznik se bo moral s tretjim oziroma poživitvenim odmerkom cepiti v času veljavnosti potrdila. Navedena ureditev velja le za polnoletne.

Z omejitvijo veljavnosti potrdila pa vlada sledi tudi predlogu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ta je 15. decembra izpostavil, da trenutni dokazi kažejo, da bodo poživitveni odmerki povečali zaščito pred hudimi izidi različice delta. Ocene pa kažejo še, da bi lahko poživitveni odmerki povečali zaščito pred novo različico omikron. Ta bo po oceni ECDC v začetku leta 2022 postala prevladujoča različica v državah Evropske unije.

Potrdilo o preboleli bolezni velja šest mesecev. Pogoj PCT je mogoče izkazovati tudi z negativnim testom. Negativni PCR-test velja 72 ur, negativni hitri antigenski test pa 48 ur.

Tudi potrdilo za prebolevnike, ki so se cepili v 180 dneh od pozitivnega PCR testa, bo potrdilo o cepljenju veljalo 270 dni.

Iz objave na vladni spletni strani je mogoče razbrati, da je veljavnost potrdila o cepljenju neomejena za cepljene s tremi odmerki, prebolevnike, ki so se cepili v roku 180 dni in nato še enkrat v roku 270 dni, in cepljene z Janssenom in poživitvenim odmerkom.

Foto : gov.si
Oznake