in

Vodilnega kolesarja naj znotraj ekipe ne bi napadali

Tour 202: Vodilnega kolesarja naj znotraj ekipe ne bi napadali

Vodilnega kolesarja naj znotraj ekipe ne bi napadali – tudi če gre za tako premoč, kot jo ima tokrat očitno najmočnejše moštvo v svetovni seriji.

Tokratni podkast Vala 202 je nastal neposredno v Španiji po zaključku 18. etape. Etapa, ki je prinašala največ višinskih metrov, s petimi vzponi, bi morala biti pravi spektakel zadnjega tedna 78. Dirke po Španiji.

Namesto Vingegaarda ali Rogliča bo 78. Dirko po Španiji za ekipo Jumbo Vismo najverjetneje osvojil Sepp Kuss. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling

Kapetana se nista podredila vodilnemu

Vse skupaj pa se je ‘sfižilo’ po nekaj potezah kolesarjev Jumba Visme, ki so sprožile obilo negodovanja v karavani in tudi med ljubitelji kolesarskega športa. V oči je najbolj bodel obračun najboljše trojice v skupnem seštevku na sloviti Angliru, kjer se je na koncu vse končalo s tem, da je Američan Sepp Kuss ostal na vodilnem položaju skupnega seštevka.

Nizozemska vrsta, čeprav daleč najmočnejša na dirki, je dobila precejšen siv, da ne rečem črn madež, ko kapetana in zmagovalca letošnjega Toura in Gira Jonas Vingegaard in Primož Roglič nista zaščitila Kussa, ki je bil v majici vodilnega.

Ko je Jonas napadal, je Primož ostal ob Seppu. Pričakoval bi, da ko je obratno, tudi Jonas ostane ob Seppu, kar pa se ni zgodilo. Velika razlika.

Primož Čerin

Vodja Zeeman postavil stvari na svoje mesto

Športni direktorji Juma Visme, na čelu z Marcom Reefom in tudi kolesarji sami so ves čas napovedovali, da bo zmagovalca dirke odločila cesta. Zdelo se je, da so jim tisti, ki odločajo v spremljevalnih avtih, zares dali proste roke. Tako je bilo še v sredo na Angliruju, ki velja za najbolj brutalen vzpon v svetovni kolesarski srenji. Sledil pa je klic vodje ekipe Merijna Zeemana, ki je vse postavil v predvidljive okvire.

Po izjavah in gesti ob zmagi na Angliruju so oživela ugibanja, ali bo Roglič mogoče zamenjal ekipo, da bi tako prišel do želene kapetanske vloge na naslednji Dirki po Franciji. Z nizozemsko ekipo ima Zasavec sicer pogodbo vse do konca sezone 2025. Foto: EPA

Po izjavah in gesti ob zmagi na Angliruju so oživela ugibanja, ali bo Roglič mogoče zamenjal ekipo, da bi tako prišel do želene kapetanske vloge na naslednji Dirki po Franciji. Z nizozemsko ekipo ima Zasavec sicer pogodbo vse do konca sezone 2025. Foto: EPA

Že na podpisovanju startne liste v četrtek je bilo opaziti, da se nekaj dogaja, večina med kolesarji se je ustavila tudi pri novinarskih mikrofonih in potrdila naše domneve. To pa v največji meri pomeni, da je bila Vuelta odločena že zdavnaj in nikakor ne v tem, zadnjem tednu. Zdaj mnogi pravijo, da najpozneje po vožnji na čas, ko so bila razmerja med tremi najmočnejšimi kolesarji v karavani taka, kot so bila.

Čerin: Roglič vse podredil Giru in Vuelti

O tem, kako so posamezniki vzeli vse skupaj, lahko le ugibamo. Veliko zanimivega nam je o tem povedal eden izmed zaupnikov Primoža Rogliča Primož Čerin. Povedal je, da je njegov soimenjak v tem letu podčrtal le dve dirki – Giro in Vuelto – in jima podredil vse. Primož Čerin meni, da marsikaj, kar se je dogajalo znotraj ekipe, ni šlo na roke trikratnemu zmagovalcu Vuelte. Svoje sta v pogovoru dodala še novinarska kolega David Črmelj in Luka Dolar, ki vse skupaj spremljata blizu karavane. Pogovor je vodil Dare Rupar, ki je tudi ob trasi 78. Vuelte.

Primož Čerin (v družbi s selektorjem Urošem Murnom) najbolje pozna kolesarja Primoža Rogliča, zaradi česar je vredno pozorno prisluhniti njegovim besedam. Foto: www.alesfevzer.com

Primož Čerin (v družbi s selektorjem Urošem Murnom) najbolje pozna kolesarja Primoža Rogliča, zaradi česar je vredno pozorno prisluhniti njegovim besedam. Foto: www.alesfevzer.com

Po Vuelti bi znalo biti še zanimivo

“Po svoje bi bilo prav, da Sepp dobi dirko. Mislim, da je dobil priložnost v svoji etapi in jo zelo dobro izkoristil. Veliko je naredil tako za Jonasa kot za Primoža,” je Čerin ob trasi Vuelte povzel svoja opažanja in poznavanje.

“Boj med Primožem in Jonasom? Primož je dobil tri Vuelte, drugo ali tretje mesto zanj ni velike razlike. Bolj medsebojno rivalstvo, ki je bilo na preizkušnji. Zdi se mi, da so bili dogovori in taktike drugačne, kot se je zgodilo v določenih etapah. Tukaj pa hitro pride do trenja,” je prvi Slovenec, ki je prevozil Dirko po Franciji, podal svoj pogled na dvoboj kapetanov, ki je zaznamoval pretekle dni v svetu kolesarstva.

“Ko je Jonas napadal, je Primož ostal ob Seppu. Pričakoval bi, ko je obratno, da tudi Jonas ostane ob Seppu, kar pa se ni zgodilo. Velika razlika,” je poudaril prekaljeni kolesar, ki je s svojimi nasveti in pomočjo pomembno vplival na Rogličevo kariero, v kateri lahko pride tudi do spremembe. “Kaj bo po Vuelti, pa bi znalo biti tudi zanimivo,” je še dodal Primož Čerin.