in

Vodilni kolesarski kvartet na svetu: Pogačar, Vingegaard, Evenepoel in Roglič

Najboljša slovenska kolesarja sta nazadnje na isti dirki nastopila pred dobrim letom na TdF 2022, na katerem je Roglič po 14. etapi odstopil. Zdaj se bosta predvidoma pomerila dvakrat: 30. septembra na Emiliji in 7. oktobra na Lombardiji. Foto: AP

Primož Roglič je sezoni 2019 in 2020 sklenil kot prvi kolesar sveta in postal prvi, ki se je po prenovi UCI-lestvice 2016 obdržal na tronu več kot eno leto. Zdaj bo Tadej Pogačar izboljšal rojakov dosežek, saj prvega mesta ob koncu sezone ne more več izgubiti, četudi na spomeniku Lombardija brani lansko zmago.

Vingegaard že končal sezono

Na drugo mesto UCI-lestvice se je z zaostankom dobrih tisočih točk povzpel Jonas Vingegaard, ki pa je po skupnem drugem mestu na Dirki po Španiji za danske medije potrdil, da se je s tem njegova sezona 2023 tudi končala. Zmagovalec Dirke po Franciji je letos zbral kar 16 zmag in je vseh 68 dirkalnih dni preživel na etapnih dirkah.

Evenepol proti Slovencem na Lombardiji

Na tretje mesto je po neuspešni obrambi rdeče majice v Španiji zdrsnil Remco Evenepoel, ki bo na Lombardiji izzval oba Slovenca v boju za zadnji spomenik sezone. Roglič je na La Vuelti 23 pridobil pet mest in se prebil tik za vodilno trojico. Z uspešnim koncem na Dirki po Emiliji in Lombardiji bi lahko prehitel Evenepoela.

Primož Roglič: Očitno sem kot vino – starejši, boljši

Brez Mezgeca in Govekarja na EP-ju

Od Slovencev je med najboljšimi kolesarji sveta še Matej Mohorič, ki je zdrsnil na 17. mesto, čez teden dni pa ga čaka branjenje zmage na Dirki po Hrvaški.

Na evropskem prvenstvu v Drentheju na Nizozemskem se je konec tedna pričakoval nastop Luke Mezgeca in Matevža Govekarja, a sta nastop odpovedala, je sporočil slovenski selektor Uroš Murn.

Posledično bo na EP-ju 2023 nastopila le šesterica: Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Jaka Primožič, Anže Skok, Kristijan Koren in Mihael Štajnar. V vožnji na čas Slovencev ne bo na startu.

Slovenija je s stopničkami na vseh treh grand tourih in osvojeno Flandrijo vse trdneje na tretjem mestu reprezentančne lestvice, za kar se seštevajo točke osmih najboljših kolesarjev iz posamične države. Posledično bo selektor Murn na cestno dirko na olimpijske igre v Parizu lahko peljal štiri kolesarje.

Jumbo Visma si je za cilj zadala, da konča sezono kot prva ekipa na UCI-lestvici, kar jim lahko prepreči ekipa UAE Emirates, ki je že dobila dve od italijanskih jesenskih klasik. Foto: AP

Jumbo Visma si je za cilj zadala, da konča sezono kot prva ekipa na UCI-lestvici, kar jim lahko prepreči ekipa UAE Emirates, ki je že dobila dve od italijanskih jesenskih klasik. Foto: AP

Nizozemci le še 500 točk za Emirati

Na jesenskih enodnevnih dirkah v Italiji, katerih vrhunec je Lombardija, bo velik poudarek na dvoboju dveh superekip za številko ena na UCI-lestvici. Popolna premoč in trojna zmaga v skupnem seštevku je pomagala Jumbu Vismi, da se je zaenkrat še vodilni zasedbi UAE Emirates približala na zgolj slabih 500 točk zaostanka.

Če bo takšna majhna razlika tudi po 7. oktobru, ko se bo odpeljal spomenik odpadlega listja, bo tako o prestižni zmagi med Nizozemci in Emirati odločala kitajska etapna dirka Po Guanšiju, ki so jo nazadnje izpeljali še pred koronsko pandemijo leta 2019.