in

Vodilni kolesarski kvartet sveta: Pogačar, Vingegaard, Evenepoel in Roglič

Najboljša slovenska kolesarja sta nazadnje na isti dirki nastopila pred dobrim letom na TdF 2022, ko je Roglič po 14. etapi odstopil. Zdaj se bosta predvidoma pomerila dvakrat: 30. septembra na Emiliji in 7. oktobra na Lombardiji. Foto: AP

Primož Roglič je sezoni 2019 in 2020 sklenil kot prvi kolesar sveta in postal prvi, ki se je po prenovi UCI-lestvice 2016 obdržal na tronu več kot eno leto. Zdaj bo Tadej Pogačar izboljšal rojakov dosežek, saj prvega mesta v zaključku sezone ne more več izgubiti, četudi na spomeniku Lombardija brani lansko zmago.

Vingegaard že končal sezono

Na drugo mesto UCI-lestvice se je namreč z zaostankom dobrih tisočih točk povzpel Jonas Vingegaard, ki pa je po skupnem drugem mestu na Dirki po Španiji za domače danske medije potrdil, da se je s tem njegova sezona 2023 tudi končala. Zmagovalec Dirke po Franciji je letos zbral kar 16 zmag in je vseh 68 dirkalnih dni preživel na etapnih dirkah.

Evenepol proti Slovencem na Lombardiji

Na tretje mesto je po neuspešni obrambi rdeče majice v Španiji zdrsnil Remco Evenepoel, ki bo na Lombardiji izzval oba Slovenca v boju za zadnji spomenik sezone. Roglič je na La Vuelti 23 pridobil pet mest in se prebil tik za vodino trojico. Z uspešnim zaključkom na Dirki po Emiliji in Lombardiji bi lahko tudi prehitel Evenepoela.

Primož Roglič: Očitno sem kot vino – starejši, boljši

Konec tedna EP na Nizozemskem

Od Slovencev je med najboljšimi kolesarji sveta še Matej Mohorič, ki je zdrsnil na 17. mesto, čez teden dni pa ga čaka branjenje zmage na Dirki po Hrvaški. Od osmerice Slovencev, katerih točke se seštevajo za reprezentančno lestvico, se konec tedna pričakuje, da bosta Luka Mezgec in Matevž Govekar na evropskem prvenstvu v Drentheju na Nizozemskem dodala nove točke. Slovenski selektor Uroš Murn je sicer za EP 2023 ob obeh kolesarjih svetovne serije prijavil še naslednjo šesterico: Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Jaka Primožič, Anže Skok, Kristijan Koren in Mihael Štajnar. V vožnji na čas Slovencev ne bo na startu.

Slovenija je s stopničkami na vseh treh Grand Tourih in osvojeno Flandrijo vse trdneje na tretjem mestu reprezentančne lestvice, kar pomeni, da bo selektor Murn na cestno dirko na olimpijske igre v Parizu lahko peljal štiri kolesarje.

Jumbo Visma si je za cilj zadala, da konča sezono kot prva ekipa na UCI-lestvici, kar jim lahko prepreči UAE Emirates, ki že dobil dve od italijanskih jesenskih klasik. Foto: AP

Jumbo Visma si je za cilj zadala, da konča sezono kot prva ekipa na UCI-lestvici, kar jim lahko prepreči UAE Emirates, ki že dobil dve od italijanskih jesenskih klasik. Foto: AP

Nizozemci le še 500 točk za Emirati

Na jesenskih enodnevnih dirkah v Italiji, katerih vrhunec je Lombardija, bo velik poudarek na dvoboju dveh superekip za številko ena na UCI-lestvici. Popolna premoč in trojna zmaga v skupnem seštevku je pomagala Jumbo Vismi, da se je zaenkrat še vidlni zasedbi UAE Emirates približala na zgolj slabih 500 točk zaostanka.

Če bo takšna majhna razlika tudi po 7. oktobru, ko se bo odpeljal spomenik odpadlega listja, bo tako o prestižni zmagi med Nizozemci in Emirati odločala kitajska etapna dirka Po Guanšiju, ki so jo nazadnje izpeljali še pred koronsko pandemijo leta 2019.