in

Vsi turnirji na Kitajskem zaradi primera Šuai Peng odpovedani

Šuai Peng je osvojila dva turnirja WTA med posameznicami in kar 23 med dvojicami. Foto: EPA

Odkar je 35-letna Peng, nekdanja prva igralka sveta v ženskih dvojicah in dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam (Wimbledon 2013 in Roland Garros 2014), 2. novembra obtožila nekdanjega visokega kitajskega politika Gaolija Žanga spolnega napada, je združenje WTA večkrat izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nejasne usode teniške igralke, ki je izginila iz javnega življenja.

Predsednik Simon se boji tudi za varnost igralk
Kako naj našim igralkam razložim, da naj igrajo tam, kjer Šuai Peng ne dovolijo prosto komunicirati z javnostjo in jo očitno z različnimi metodami zadržujejo proti njeni volji. Seveda se ob tem bojim tudi za varnost naših igralk, ki bi morale v 2022 nastopati na Kitajskem,” je zapisal predsednik WTA-ja Steve Simon. Prejel je številne odzive podpore. Odločitev o odpovedi oziroma suspenzu turnirjev je sprejel s soglasjem upravnega odbora združenja WTA.

Mednarodni olimpijski komite je 21. novembra sporočil, da je predsednik Thomas Bach opravil polurni videopogovor s Peng. Dozdajšnji dokazi o tem, da je živa in zdrava, pa so bili objavljeni predvsem v kitajskih medijih, kjer so pred enim tednom objavili video in fotografijo Peng na odprtju mladinskega turnirja v Pekingu.

Kitajske oblasti niso sporočile, kje je izginula teniška igralka. Niti obtoženi Gaoli Žang, nekdanji podpredsednik kitajske vlade, niti zdajšnja kitajska vlada nista komentirala obtožb Peng. Razpravo o tej temi pa so onemogočili na kitajskem spletu, ki je močno cenzuriran, pa tudi na drugih družbenih omrežjih.