in

Vučić: Srbija združena v žalosti, ta je tolikšna, da ne pomnimo večje

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je svojcem umrlih v strelskem napadu na beograjski osnovni šoli izrazil sožalje. “Srbija je v združena v žalosti, ta je tolikšna, da ne pomnimo večje,” je dejal. Prebivalce je pozval, naj si ne izmišljujejo dejstev o tragičnem dogodku. Po družbenih omrežjih se namreč širi veliko neresnic.

“Danes je eden najtežjih dni v zgodovini naše države,” je po streljanju na beograjski šoli povedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Trinajstletnik je v strelskem napadu v osnovni šoli  Vladislava Ribnikarja ubil osem učencev in varnostnika ter ranil šest otrok in učiteljico.

Vučić je svojcem umrlih v čustvenem nagovoru ob 18. uri izrazil sožalje. “Srbija je v združena v žalosti, ta je tolikšna, da ne pomnimo večje. Ko smo tu združeni, moramo pogledati vzroke, odgovornost vsakega izmed nas in iskati rešitve,” je rekel. Dodal je, da si seveda želijo, da se takšni dogodki ne bi ponovili.

Po njegovih besedah je trinajstletni strelec trenutno na oddelku nevropsihiatrične klinike. Pridržan je bil tudi njegov oče, ki je lastnik orožja, s katerim je fant streljal. Pridržali pa so tudi njegovo mamo, je rekel Vučić.

Zločin se je po njegovih besedah zgodil na eni najboljših srbskih šol. Poudaril je, da je varnost na srbskih osnovnih šolah dobra. Navedel je, da je policistka pred kaznivim dejanjem obiskala šolo in se pogovorila.

streljanje na osnovni šoli v Beogradu
streljanje na osnovni šoli v beogradu

Po Vučićevih besedah je deček je v svoji izjavi priznal, da je napad načrtoval. “To je pojasnil na čuden način, ki ga ne moreš razložiti nikomur od tistih, ki so izgubili svoje otroke,” je povedal. Nekateri govorijo o vrstniškem nasilju in da je fant pred tem grozil z bombo. “Prosim, ne izmišljujte si groženj z bombo. Razmišljal je, da bi metal molotovke, da bi drugim preprečil vstop, dokler ne konča. Vendar se je prestrašil in se odpovedal molotovki,” je rekel.

Predsednik je opozoril, da se po družbenih omrežjih širi veliko neresnic. Ob tem je pozval vse, naj si ne izmišljajo informacij o napadu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.