in

WHO izdala izredno dovoljenje indijskemu cepivu Covaxin

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je cepivu proti covidu-19 Covaxin, ki ga izdeluje indijski biotehnološki gigant Bharat Biotech, izdala izredno dovoljenje za uporabo. Gre za prvo cepivo v celoti razvito in izdelano v Indiji, ki mu je WHO prižgala zeleno luč.

Cepljenje s Covaxinom poteka v dveh odmerkih v razmaku štirih tednov. Cepivo temelji na deaktiviranih koronavirusnih antigenih in se je izkazalo za 78-odstotno učinkovito. Pri WHO so v današnji izjavi še izpostavili, da je preprosto za shranjevanje, zato je še posebej primerno za revnejše in srednje bogate države.

Covid oddelek

WHO je pred tem odobrila cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca, Sinovac in Sinopharm.

Gre sicer za izredno dovoljenje, ki se izdaja hitreje od običajnega, a kljub temu že vključuje oceno podatkov o kliničnem testiranju. Z izdajo izrednih dovoljenj želi WHO predvsem pospešiti mednarodno priznanje cepiv ter agencijam ZN in mednarodni pobudi Covax omogočiti, da proti covidu-19 cepijo čim več ljudi v revnejših državah sveta. Za države in regije sveta, ki imajo svoje zdravstvene regulatorje, kakršna je npr. v EU Evropska agencija za zdravila, dovoljenje WHO medtem nima večjega pomena.

Oznake