in

Za povračilo izplačanih plač zaprosilo 289 delodajalcev za 7036 delavcev

Foto: BoBo

Rok za oddajo vloge za povračilo se je iztekel v ponedeljek, gre pa za delavce, ki so po poplavah po nalogu delodajalca opravljali dela kot je čiščenje proizvodnih prostorov ipd.

Povračilo izplačanih plač delavcem, ki so odpravljali posledice poplav in plazov pri delodajalcu, je eden od ukrepov za pomoč pri odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov, ki jih določa 31. avgusta sprejeti interventni zakon, delodajalci pa so ga lahko uveljavljali za obdobje od 3. avgusta do 3. septembra letos.

Povračilo so lahko uveljavljali delodajalci, registrirani v Sloveniji najpozneje 2. avgusta letos, ki so zaposlenim odredili obveznost opravljanja drugega dela zaradi posledic poplav in plazov. Kot odpravljanje posledic poplav in plazov se upošteva odreditev obveznosti opravljanja drugega dela zaradi izjemnih okoliščin po zakonu o delovnih razmerjih.

Izplačane plače tem zaposlenim bodo delodajalci dobili povrnjene v celoti, vendar v skladu z zakonom največ do višine povprečne plače v Sloveniji za maj 2023.