in

Za sanacijo bo možno hitreje zaposlovati tuje zidarje, monterje, serviserje in druge delavce

Foto: Pixabay

Na seznamu poklicev, ki jih lahko delodajalci na podlagi odredbe ministrstva za delo zaposlujejo po hituje delavce, so poleg voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarjev, tesarjev še monterji in serviserji vodovodnih, plinskih inštalacij in naprav, varilci, orodjarji, elektroinštalaterji, elektromehaniki, delavci za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, gradbinci (zaključnih del), betonerji.

Prav tako so na seznamu mehaniki in serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, izvajalci suhomontažne gradnje in štukaterji, upravljavci strojev za zemeljska dela, pripravljavci in monterji kovinskih konstrukcij, pleskarji, polagalci podov, krovci, izolaterji, monterji in serviserji klimatskih in hladilnih naprav, upravljavci žerjavov, dvigal ter upravljavci strojev za proizvodnjo cementnih, mineralnih in drugih izdelkov iz kamna.

Sorodna novica
Pot do normalnih razmer v poplavljenih podjetjih še dolga. Zadnji dan za povračilo plač.

Tujci se lahko na podlagi interventnega zakona zaposlijo še kot delavci za preprosta gozdarska dela, gozdarji, kleparji, upravljavci premičnih kmetijskih in gozdarskih strojev, monterji in polagalci kablov, keramiki, monterji električnega omrežja, tehniki za gradbeništvo, geodezijo, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, kuharji, ročni pralci in likalci oblačil, tekstilij ter kuhinjski pomočniki. Na voljo so še zaposlitve v poklicih za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

V teh poklicih, ki jih na trgu dela primanjkuje in so potrebni za odpravo posledic poplav in plazov, bo omogočen hitrejši začetek dela tujih delavcev, državljanov tretjih držav, ki za vstop in bivanje v Sloveniji ne potrebujejo vizuma.

Prednostno izdajanje dovoljenj in brez čakanja na upravne enote

Zavod za zaposlovanje bo moral skladno z zakonom izdajo delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo tujih delavcev reševati prednostno, postopke bo moral zaključiti najpozneje v 10 dneh. Pri tem ne bo potrebna kontrola trga dela (ugotavljanje pogoja, da v evidenci brezposelnih ni ustrezne osebe). Tujci bodo tako lahko za delo poprijeli, še preden jim bo upravna enota izdala enotno dovoljenje za prebivanje in delo. Rok za to je namreč tri mesece.

Odredba o določitvi poklicev in dejavnosti navaja tudi možnost, da sanacijska dela s svojimi napotenimi delavci za naročnike v Sloveniji izvajajo tuji delodajalci. V skladu z interventnim zakonom bo omogočen hitrejši začetek izvajanja takšnih storitev.

Ministrstvo napoveduje tudi skrben nadzor ukrepa

Na ministrstvu za delo so pred dnevi pojasnili, da največ vlog pričakujejo iz držav nekdanje Jugoslavije. Prav tako si delovno silo obetajo iz Ukrajine, Gruzije, Moldavije, a v manjšem obsegu.

Sorodna novica
Ministrstvo za delo napoveduje hitro zaposlovanje tujih delavcev

“O številu je težko govoriti, že sedaj pa zavod za zaposlovanje mesečno prejme med 4000 in 5000 vlog za izdajo soglasij ali dovoljenj po bilateralnih sporazumih o zaposlovanju. Precej tovrstnih vlog se bo sedaj skušalo vlagati na podlagi interventnega zakona, ki omogoča bistveno hitrejši začetek dela, ki bo možen že na podlagi izdanega soglasja ali dovoljenja Zavoda brez čakanja na odločitev upravne enote o izdaji enotnega dovoljenja,” so pristavili.

Ukrep sicer predvsem delodajalci zelo pozdravljajo, na drugi strani pa se porajajo tudi strahovi, da ga bodo podjetja zlorabljala. Minister Luka Mesec je zato napovedal skrben nadzor. Za zlorabo tega ukrepa bo lahko sicer Inšpektorat RS za delo izrekel 30.000 evrov kazni.

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki je podlaga za odredbo, je drugi popoplavni interventni zakon. V veljavo je stopil 2. septembra. Vlada zdaj pripravlja še sistemski zakon za obnovo.