in

Zakaj zgodovinski trenutek za Združeno kraljestvo obeležujejo tudi v Mojstrani?

Kronanje britanskega kralja Karla III. obeležujemo tudi v Sloveniji. Britansko veleposlaništvo je v Mojstrani pripravilo dogodek s spomini na obisk princa Charlesa v Sloveniji pred 25 leti. Kot so povedali tisti, ki so se z njim tedaj srečali, je nanje naredil dober vtis in verjamejo, da ima prave vrednote ter da bo dober kralj.

Kot je povedala britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, želijo z današnjim dogodkom obeležiti zgodovinski trenutek za Združeno kraljestvo in cel svet. Hkrati želijo proslaviti pomembne vrednote, za katere se zavzema novi kralj. To so predvsem varovanje okolja in trajnostni razvoj, skrb za skupnost in delovanje v javno korist.

Na omenjene vrednote bo osredotočeno tudi samo kronanje in tudi ostala z njim povezana praznovanja, ki bodo potekala po vsem svetu. Gre za vrednote, ki jih je princ Charles izpostavil tudi na svojem uradnem obisku v Sloveniji leta 1998, ko si je ogledal delo gorskih reševalcev, obiskal slap Peričnik in ekološke kmetije ter v dar prejel slovenski čebelnjak, ki je še vedno v uporabi na njegovem posestvu Highgrove.

Ko so razmišljali, kako praznovati današnje kronanje, so se zato na veleposlaništvu odločili obuditi spomin na omenjeni obisk. Skupaj s Slovenskim planinskim muzejem so pripravili dogodek, poimenovan Po poteh kralja Karla III. Z njim so oživili del poti, ki jo je opravil takratni princ. Pohodniki so se tako danes odpravili do slapa Peričnik, kjer so si ogledali tudi vajo gorskih reševalcev.

Sledila je okrogla miza, na kateri so delili spomine s takratnega dvodnevnega uradnega obiska britanskega princa, ki si je ogledal Ljubljano in del zgornje Gorenjske. Kot je danes pojasnil takratni veleposlanik David Lloyd, so program obiska oblikovali v sodelovanju s prinčevim zasebnim tajnikom, slovensko vlado in zunanjim ministrstvom.

“Ker je zelo velik ljubitelj narave, smo obisk začeli na Bledu, kjer je obiskal tudi Blejski otok in pozvonil z zvončkom želja. Nato smo šli v narodni park, ki je bil verjetno del obiska, v katerem je najbolj užival, saj je bil sredi narave, ki ga zelo zanima,” je izpostavil Lloyd.

Cene goriva se bodo spremenile
Pica

Vodič s takratnega obiska po Triglavskem narodnem parku Martin Šolar se spominja, kako se je princ povzpel s ceste do slapa Peričnik in se sprehodil za slapom. Nato so skupaj z vsem spremstvom pot nadaljevali v Radovno, kjer so obiskali dve ekološki kmetiji, pri čemer so se spontano odločili, da se do ene sprehodijo kar čez travnike. Od tam je tudi ena izmed bolj znanih prigod, ko je princ stopil v kravjak. Vendar se ni posebej vznemirjal, bil je precej sproščen, se spominja Šolar.

Na obisk ima lepe spomine. “Vtisi so bili zelo dobri. Tudi sicer je po mojih izkušnjah s takšnimi visokimi obiski običajno tako, da so ti ljudje v bistvu zelo preprosti, neposredni,” je dejal Šolar. Odličen vtis je princ Charles naredil tudi na takratnega direktorja Vile Bled in kasnejšega blejskega župana Janeza Fajfarja, ki je princa sprejel v vili in se z njim sprehodil do pomola, od koder se je s pletno odpeljal na otok. Kot je prepričan Fajfar, je princ na vse, ki so ga osebno srečali, naredil izjemno pozitiven vtis.

Fajfarju je bil princ Charles sicer od nekdaj izjemno všeč, “ker ni bil čisto po vseh pravilih”. “Vsi mislijo, kako mu je lahko. Vendar si na taki funkciji stalno pred očmi javnosti, vidi te cel svet, zasebno ne moreš storiti niti korak, odgovoren si za vse in kakorkoli se obrneš, nekomu ni prav. Tako da je to res zelo nehvaležna funkcija, za katero potrebuješ močan karakter in močno voljo,” je o kraljevanju izpostavil Fajfar, ki meni, da bo Karl III. enkraten kralj.

Da bo zelo dober kralj, četudi je bil kot princ včasih kontroverzen, meni tudi Lloyd. Kot je ocenil Lloyd, bo sicer precej drugačen vladar od svoje mame. “Je velik prijatelj okolja, za katerega si bo prizadeval po svojih najboljših močeh. Je tudi ljudski človek,” je izpostavil nekdanji veleposlanik, ki se še danes pogosto vrača v Slovenijo.

Zmago Jelinčič in njegova vila

Medtem aktualna britanska veleposlanica v Sloveniji vladarja še ni srečala. Običajno veleposlanik pred nastopom svoje funkcije sicer sreča monarha, vendar pa so bili ob njenem prihodu v Sloveniji pandemični časi, zato se s takratno kraljico ni mogla srečati. Veseli pa se, da se bo čez nekaj tednov srečala s Karlom III.

“Na nek način mislim, da bo kot vladar podoben svoji mami. Zavezan je služenju javnosti. Je pa tudi sam svoj človek, zavezan trajnosti in spopadanju s podnebnimi spremembami. Osredotočen je na mlade in izpostavlja raznolikost ter multikulturnost,” je navedla veleposlanica Sadler.

Današnji dogodek v Mojstrani, ki priča o povezanosti novega britanskega kralja s Slovenijo, je, kot je izpostavila Sadler, posvečen slavljenju vrednot, ki povezujejo obe državi. Dogodka se udeležuje okoli 130 ljudi, večinoma Britancev, ki bivajo v Sloveniji, in drugih, ki so zavezani krepitvi dobrih odnosov med državama. Praznovanje se bo nadaljevalo še v ponedeljek, ko bo v Beli krajini potekala slovesnost ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.