in

Zdaj tudi uradno: nadzorniki Elektra Maribor razrešili predsednika uprave Borisa Soviča

O Sovičevi domnevni razrešitvi je že v četrtek poročala TV Slovenija. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Nadzorniki so se za razrešitev predsednika uprave Borisa Soviča odločili iz več razlogov, med katerimi navajajo zamude pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, slabo pripravljenost družbe na zeleno transformacijo, pomanjkljiv nadzor nad delovanjem hčerinskih družb, pa tudi omajano zaupanje nadzornega sveta, so sporočili iz družbe Elektro Maribor.

Do izbire novega predsednika uprave bo kot vršilec dolžnosti družbo vodil Jože Hebar, doslej sicer predsednik nadzornega sveta družbe, so sporočili z Elektra Maribor. Hebar je bil za člana nadzornega sveta izbran na avgustovski skupščini podjetja in je bil v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred nekaj leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja na slovenskih avtocestah.

Boris Sovič je bil nekoč mariborski župan iz vrst stranke SD, po navedbah nekaterih medijev pa naj bi bil začasni direktor Hebar, v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, blizu stranki NSi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Boris Sovič je bil nekoč mariborski župan iz vrst stranke SD, po navedbah nekaterih medijev pa naj bi bil začasni direktor Hebar, v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, blizu stranki NSi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sovič: Očitki ne držijo

Sovič, ki je bil na tem položaju vse od leta 2012, je potrdil, da je seznanjen z odločitvijo nadzornega sveta, a te za zdaj še ni komentiral. Je pa že pred sejo zatrdil, da za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov, saj družba – zahvaljujoč velikemu angažmaju zaposlenih – že vrsto let posluje uspešno in tudi v epidemiološko zahtevnih razmerah zagotavlja neprekinjeno poslovanje ter stabilnost oskrbe prebivalstva in gospodarstva z električno energijo. Ob tem je pojasnil, da je treba razlikovati med tržno in investicijsko vrednostjo elektrarne. Kot je dodal, je družba Oven Elektro Maribor za elektrarno na podlagi pridobljene cenitve ponudila ceno, ki je zanjo sprejemljiva glede na pričakovani donos.

Sovič je spomnil tudi, da Elektro Maribor že od leta 2007 ni več javno podjetje, v skladu s statutom delniške družbe pa soglasje nadzornega sveta za tovrstne naložbe v hčerinskih družbah ni predvideno. Kljub temu je uprava nadzorni svet sproti obveščala o investiciji, je dejal in dodal, da je odločitev o investiciji sprejel direktor omenjene družbe po predhodno pridobljenem soglasju krovne družbe.

Golob ni bil vnovič imenovan za direktorja Gen-I-ja, začasno upravo lahko imenuje tudi sodišče

Za to, da bi obstal na čelu podjetja, očitno niso pomagala niti omenjena pojasnila niti današnje navedbe vodstva družbe, da mora vodstvo Elektra Maribor z več kot 220.000 uporabniki v 74 občinah ter 848 zaposlenimi in 668 delničarji ravnati v dobro družbe.

O menjavi je bilo slutiti že po menjavi treh članov nadzornega sveta

Da je bilo pri Soviču pričakovati enako usodo kot nedavno pri direktorju Elektra Ljubljana Andreju Ribiču, je bilo slutiti, potem ko je družba poleti na skupščini dobila tri nove člane nadzornega sveta, ta teden pa se je v lokalnem mediju Lokalec.si pojavil zapis, ki podjetju oziroma njegovi hčerinski družbi Oven očita nepravilnosti pri nakupu male hidroelektrarne v Podvelki. Članek med drugim navaja, da je bila vrednost elektrarne sedem let prej ocenjena na okoli 1,2 milijona evrov, zato naj bi bilo čudno, da je kupec takoj privolil v predlagano ceno, ki jo je ponudil prodajalec, to je bilo 1,6 milijona evrov.

Da sta to zgrešena investicija in sum preplačila, naj bi po pisanju spletnega medija pričalo dejstvo, da so Dravske elektrarne Maribor za isto elektrarno pred leti ponujale samo 600.000 evrov, na koncu pa naj bi projekt stal celo 1,8 milijona evrov. Pri tem naj bi kot javno podjetje v 200.000 evrov več privolili celo brez soglasja nadzornega sveta, še dodaja lokalni medij, ki pri zapisanih trditvah ne navaja nobenega vira.

Ribič: Za mojo razrešitvijo stoji minister Vrtovec. Vrtovec: Očitki so iz trte izviti.

Kako posluje Elektro Maribor

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa končal s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

To je že druga zamenjava na čelu katerega od slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, potem ko je nadzorni svet prejšnji teden razrešil dolgoletnega prvega moža Elektra Ljubljana Andreja Ribiča. Zapletlo pa se je pri poskusu menjave vodstva v družbi Gen-I, saj skupščina ni potrdila Roberta Goloba za nov mandat, podpore pa ni dobil niti drugi kandidat Jure Soklič.